Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

За да се даде нов тласък и да се укрепи стратегическото партньорство между Европейския съюз и неговите партньори от южното съседство, Европейската комисия и върховният представител приеха днес съвместно съобщение, предлагащо амбициозна и иновативна нова програма за Средиземноморието.

 Новата програма се основава на убеждението, че чрез съвместна работа и в дух на партньорство, общите предизвикателства могат да бъдат превърнати във възможности от взаимен интерес за ЕС и южните му съседи. Тя включва специален икономически и инвестиционен план с цел стимулиране на дългосрочното социално-икономическо възстановяване в южното съседство. В рамките на новия Инструмент на ЕС за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество (ИССРМС) за периода 2021—2027 г. ще бъдат отпуснати до 7 милиарда евро за изпълнението на програмата, което би могло да мобилизира до 30 милиарда евро частни и публични инвестиции в региона през следващото десетилетие.

 Новата програма се основава на пълния набор от инструменти на ЕС и предлага да се обединят силите в борбата с изменението на климата и ускоряването на екологичния и цифровия преход, както и да се използва техния потенциал, за да се поднови ангажиментът към споделените ценности, да се работи съвместно по отношение на принудителното разселване и миграцията и да се укрепи единството и решимостта на ЕС, неговите държави членки и южните съседни партньори за насърчаване на мира и сигурността в Средиземноморския регион.

 Новата програма е съсредоточена върху пет области на политиката:

 

  • Човешко развитие, добро управление и върховенство на закона: подновяване на споделения ангажимент към демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и отговорното управление;
  • Устойчивост, просперитет и цифров преход: подкрепа за издръжливи, приобщаващи, устойчиви и свързани икономики, които създават възможности за всички, особено за жените и младите хора;
  • Мир и сигурност: предоставяне на подкрепа на държавите за справяне с предизвикателствата в областта на сигурността и намиране на решения на продължаващите конфликти;
  • Миграция и мобилност: съвместно преодоляване на предизвикателствата на принудителното разселване и незаконната миграция и улесняване на безопасните законни пътища за миграция и мобилност;
  • Екологичен преход: устойчивост спрямо изменението на климата, енергетика и околна среда: използване на потенциала на нисковъглеродното бъдеще, защита на природните ресурси на региона и генериране на екологосъобразен растеж.

 

Повече информация ще намерите в съобщението за медиите тук.

 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg