Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Регионалната политика е сред приоритетите на Европейския съюз. За изминалия бюджетен период България е получила близо 7,5 млрд. евро чрез кохезионния и структурните фондове, а из страната има редица добри примери за използването на средствата. Скейт парк „Изгрев“ в Бургас е един от тях.

Скейтборд съоръжението в Бургас привлича много деца и младежи, някои от които са започнали професионално да се занимават със спорта.Скейтборд съоръжението в Бургас привлича много деца и младежи, някои от които са започнали професионално да се занимават със спорта.Скейтборд съоръжението в Бургас привлича много деца и младежи, някои от които са започнали професионално да се занимават със спорта.

Приемането на амбициозен дългосрочен бюджет на Европейския съюз беше важно условие за възстановяването след COVID-19 и изграждането на екологосъобразна, дигитална и устойчива Европа. Увеличаването на средствата за периода 2021 – 2027 г. бе ключово за Европейския парламент, за да може да се гарантира развитието на основните програми на ЕС. Европейското финансиране помага на европейските, сред тях и на българските граждани, бизнеси, институции и инициативи. За да покаже значението на европейските средства в страната, Бюрото на Европейския парламент в България разказва три български истории за три ключови цели на Европейския съюз.

През 2014 г. Община Бургас кандидатства по проект за изграждането на скейт парк с европейски средства след редица срещи между ръководството на Общината, неправителствени организации и младите хора в Бургас. Благодарение на доброто сътрудничество между общинската администрация и скейт общността, днес скейт парк „Изгрев“ е първата скейтборд площадка в България, изградена по всички европейски стандарти. Съоръжението привлича много деца и младежи, някои от които са започнали професионално да се занимават със спорта, и създава условия за провеждане на скейт фестивали с международно участие.

Структурните фондове са основният инструмент на Европейския съюз за провеждането на регионалната политика и допринасят за инфраструктурата, работните места, предприятията – за по-добрия живот на хората. За последните седем години ЕС е разпределил общо над 460 млрд. евро за регионално развитие – над 40% от общия европейски бюджет. Според експертни оценки възвръщаемостта на инвестициите в европейските региони ще бъде 274% до 2023 г.

За периода 2014 - 2020 г. България е получила близо 7,5 млрд. евро чрез кохезионния и структурните фондове на ЕС. Модернизирани градски пространства, училища, обществен транспорт, пречиствателни станции са част от резултатите на регионалната политика на Европейския съюз.

Дългосрочният бюджет на ЕС

Дългосрочният бюджет на ЕС, или Многогодишната финансова рамка, определя таван на средствата, които ЕС може да инвестира за дълъг период от време в различни области. Последните дългосрочни рамки са за период от седем години.

Една от причините ЕС да има дългосрочен бюджет (наред с годишните бюджети) е осигуряването на предвидимост и ефективност на програмите, които ЕС възнамерява да финансира. За разлика от националните бюджети, бюджетът на ЕС е в голяма степен инвестиционен бюджет – акцентът е върху ключови области, където съвместната работа на европейско ниво може да засили икономическия растеж и конкурентоспособността или да покаже реална солидарност в подкрепа на най-силно засегнатите от кризи като тази с COVID-19.

Бюджетът на ЕС и селското стопанство: Българска ферма за охлюви

ЕС и околната среда: Старите гори в България

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg