Новини

Въз основа на дейностите, отчетени от училищата посланици на Европейския парламент (ЕП), Бюрото на ЕП в България избра за училища на месец март Професионална гимназия по телекомуникации, София, Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици, Плевен и Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, Бургас.

 Професионална гимназия по телекомуникации, София:

 Професионалната гимназия по телекомуникации в София организира множество креативни дейности и събития, фокусирайки се върху важни европейски въпроси като равенство между половете, екология и киберсигурност.

 По повод Международния ден на жената посланиците изготвиха презентации на тема „Съюз на равенство: Стратегия за равенство между половете“. Училището се включи и в инициативи, свързани с опазването на околната среда, като Световния ден на рециклирането и Часа на Земята, за които подготвиха презентации и информационни материали.

Сред най-креативните им и интересни дейности беше комедиен скеч на заседание на евродепутати от различни страни членки на ЕС, на което „евродепутатите“ решаваха въпроса с вредните емисии. Във видеото младши посланиците показват не само завидни познания за страните членки, техните политики и отношения по важни въпроси, но и отлични актьорски и технически умения, както и добро чувство за хумор.

Училищният екип организира и онлайн среща с Есен Алиева от отдел „Посещения и семинари“ на ЕП, на която бяха обсъдени устройството и дейностите на Европейския парламент, а младши посланиците участваха във виртуална разходка из сградите на Европейския парламент. Гимназията  участва и в образователната симулация на процеса по вземане на решения в Европейския съюз „Модел Европейски съюз София 2021”.

Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици, Плевен

ПГПЧЕ Плевен бе най-активното училище по брой дейности по Програмата за месец март, като организираха общо 16 събития на европейска тематика. На 12 март младши посланиците на гимназията взеха участие в онлайн сесията на програма „Евроскола“ на тема "Укрепване на солидарността на ЕС по време на извънредни ситуации“, като се включиха в дискусия със заместник председателя на Европейския парламент Катарина Барли и задаваха въпроси за дигиталното образование, здравеопазването, околната среда и други. Преди това организираха среща с бивши ученици на училището, участвали в Евроскола през 2017 г.

След продължителна работа младши посланиците успяха да се похвалят през този месец и с календар на дните, посветени на правата на човека – една от основните ценности на ЕС. Учениците от гимназията проведоха дискусии със своите съученици на разнообразни европейски теми като свобода на словото и езика на омразата в дигиталната ера, равенството между половете в ЕС, ролята на жените по време на корона кризата, както и политиката на Европейската комисия за модериране в социалните медии. Те изготвиха и презентации за историята на създаването на ЕС, условията за членство в него, управлението и състава му, както и за ролята и функциите на Европейската комисия.

Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, Бургас

Третото училище, което чрез многобройните си дейности и събития си спечели място сред училищата посланици на месец март, е Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ) в Бургас. Провокирани от девиза на ЕС „Единни в многообразието“, учениците организираха инициативи за подаряване на мартенички на деца с увреждания и отбелязване на Деня на хората със синдром на Даун. Честваха Международния ден на потребителите, като разясниха на съученици правата им като европейски граждани при онлайн пазаруване и организираха дискусия по темата с викторина в kahoot.

По случай Световния ден  на рециклирането учениците организираха ревю с рокли, изработени от рециклирани торби за смет. Общо 80 ученици от училището се включиха в онлайн среща с Есен Алиева от Европейския парламент, която ги запозна с ролята и функциите на европейските институции.

Създадоха и постоянна рубрика на страницата си „10... в Европа“, която този месец беше посветена на Европейската година на железопътния транспорт. Посланиците изготвиха електронна книжка с десет от най-красивите железопътни гари в Европа. В тази връзка бе изработен и плакат по темата със статистически данни за железопътния транспорт в Европа и България. Младши посланиците от ПГМЕЕ Бургас оформиха физически информационен кът в своето училище с полезна информация за ЕС.

Програмата за  училища посланици на Европейския парламент е насочена към ученици в гимназиалния етап на обучение от средни и професионални училища и цели да подобри осведомеността им относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация. Програмата се стреми да разясни на младежите техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в Европейския парламент, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

Училища посланици на месец януари

Програма за училища посланици

 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg