Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Филмовите дни LUX, организирани от Бюрото на Европейския парламент в България, Ви дават свободен достъп до трите филма, номинирани за Наградата LUX на публиката 2021. Гледайте ги между 26 април и 9 май и дайте Вашия глас, за да определите носителя на приза.

 Европейският парламент и Европейската филмова академия (EFA) в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas за пръв път правят зрителите част от Наградата LUX за кино. Призът е символ както на ангажимента на Европейския парламент към културата, така и на качественото европейско кино, което достига до сърцевината на публичния дебат. Каним Вас, европейската публика, да станете активен участник, като гледате и гласувате за любимите си филми.

Бюрото на ЕП в България организира Филмовите дни LUX 2021, за да Ви даде възможност да гледате безпрепятствено номинираните филми. „Тяло Христово“ на Ян Комаса и „Колектив“ на Александър Нанау ще бъдат налични напълно свободно в периода 26 април – 9 май 2021 г. в платформата Festival Scope (броят на прожекциите е ограничен). „Още по едно“ на Томас Винтерберг ще бъде прожектиран с вход свободен на 9 май (неделя) от 16:00 часа в Дома на киното в София (ул. „Екзарх Йосиф“ № 37).

Награда LUX на публиката 2021

За първото издание на Наградата LUX на публиката бяха номинирани три филма – „Тяло Христово“ на Ян Комаса (Полша, Франция, 2019 г.), „Колектив“ на Александър Нанау (Румъния, Люксембург, 2019 г.) и „Още по едно“ на Томас Винтерберг (Дания, Нидерландия, Швеция, 2020 г.). И трите ленти бяха високо оценени от критиката и публиката през последните две години. „Тяло Христово“ беше в надпреварата за „Оскар“ в категорията най-добър международен филм през 2020 г., а „Колектив“ и „Още по едно“ се борят за престижните статуетки през тази година с по две номинации.

Наградата LUX на публиката има нужда от Вашия глас, за да изберем победителя. След като гледате някой от номинираните филми, влезте на https://luxaward.eu/bg#voting и му поставете оценка, като използвате системата за оценяване от една звезда (най-ниската оценка) до пет звезди (най-високата оценка). Гласуването започна на 13 декември 2020 г. Можете да подадете своя глас или да промените оценката си до 23 май 2021 г., когато гласуването приключва. Валидна е единствено последно подадената оценка.

Как да гледате филмите

Трите претендента за приза ще бъдат част и от специалните Филмови дни на Наградата LUX, които ще бъдат организирани от Бюрото на Европейския парламент в България.

Филмите „Колектив“ и „Тяло Христово“ ще бъдат налични в платформата Festival Scope със свободен достъп от 26 април до 9 май включително: Festival Scope | LUX AUDIENCE AWARD 2021 for Film Lovers.

  • Ако използвате платформата Festival Scope за първи път, е необходимо да се регистрирате с име и имейл адрес;
  • Гледането на избрания филм може да осъществи до 5 дни след избора на заглавие и до 30 часа след стартиране на прожекцията;
  • Достъпът е възможен от всякакви устройства и браузъри под формата на онлайн стрийминг.

„Още по едно“ – една прожекция в Дома на киното в София (ул. „Екзарх Йосиф“ № 37), на 9 май 2021 г., неделя, от 16:00 ч. Вход свободен. Можете да вземете своя пропуск предварително от касата в Дома на киното.

Подбрани на случаен принцип участници ще получат награда: Като гласувате, получавате шанс да участвате в церемонията по връчване на Наградата LUX на публиката, която ще се проведе на 9 юни 2021 г. в Европейския парламент в Страсбург, или на следващата церемония по връчване на наградите на Европейската филмова академия през декември 2021 г.

Филмите

 

ОЩЕ ПО ЕДНО
на Томас Винтерберг, Дания, Нидерландия, Швеция | 116 мин | 2020
номиниран за Оскар за 2021 г. в категориите „Най-добър режисьор“ и „Най-добър международен филм“

Гледайте в Дома на киното в София (ул. „Екзарх Йосиф“ № 37), на 9 май 2021 г., неделя, от 16:00 ч. Вход свободен. Можете да вземете своя пропуск предварително от касата в Дома на киното.

Съществува теория, че трябва да се раждаме с малко количество алкохол в кръвта си и че мъничко опиянение отваря умовете ни за света около нас, намалява нашите проблеми и стимулира творческото ни мислене. Вдъхновени от тази теория, Мартин и трима негови приятели, изтощени гимназиални учители, започват експеримент — да поддържат постоянно ниво на опиянение през целия си работен ден. Щом Чърчил е спечелил Втората световна война в силна алкохолна омая, какво ли биха направили няколко капки за тях и техните ученици?

ТЯЛО ХРИСТОВО
на Ян Комаса, Полша, Франция | 115 мин | 2019
номиниран за Оскар за 2020 г. в категорията „Най-добър международен филм“

Гледайте от 26 април до 9 май на Festival Scope | CORPUS CHRISTI (BOŻE CIAŁO) for Film Lovers. Достъпът е свободен, такса не се заплаща.

„Тяло Христово“ е историята на 20-годишния Даниел, който се преобразява духовно, докато живее в център за лишаване от свобода на младежи. Той иска да стане свещеник, но не може – заради съдебното си досие. Когато го пращат да работи в дърводелска работилница в малък град, при пристигането си той се облича в дрехи на свещеник и случайно поема ръководството на местната енория. Пристигането на младия, харизматичен проповедник е възможност за местната общност да започне да лекува травмите си след настъпилата там трагедия.

КОЛЕКТИВ
на Александър Нанау, Румъния, Люксембург | 109 мин | 2019
номиниран за Оскар за 2021 г. за „Най-добър международен филм“ и „Най-добър документален филм“

Гледайте от 26 април до 9 май на Festival Scope | КОЛЕКТИВ for Film Lovers. Достъпът е свободен, такса не се заплаща.

През 2015 г. пожар в клуб „Колектив“ в Букурещ води до 27 жертви и 180 ранени. Скоро все повече жертви на изгаряния започват да умират в болниците от рани, които не са животозастрашаващи. Тогава един лекар подава сигнал до екип от разследващи журналисти. Разкритията следват едно след друго и журналистите започват да разплитат мащабни измами в здравеопазването. След назначаването си новият министър на здравеопазването позволява безпрецедентна видимост на своите действия за реформа на корумпираната система, а също и на пречките, които среща. Като проследява журналисти, хора, подаващи сигнали за нередности, жертви на изгаряния и държавни служители, КОЛЕКТИВ безкомпромисно разкрива какво въздействие може да има разследващата журналистика, когато е на висота.

 

Филмови дни LUX, организирани от Бюрото на ЕП в България. Свободен достъп до трите филма, номинирани за Наградата LUX на публиката 2021. Гледайте ги тук между 26 април и 9 май.

Прочетете повече за LUX – Европейската филмова награда на публиката и гласувайте за филмите тук

Награда LUX: депутати и публика ще избират филма победител

 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg