Новини

berlin easter eggs

Великден е период на големи празненства за много европейци. Разбира се, това е религиозен празник и освен всичко е свързан с началото на пролетта. Това обаче е и времето, когато е напълно нормално да преядете с яйца, шоколад и козунаци. Докато преяждането е едно и също навсякъде, извиненията за него варират значително в целия континент.

Накратко ще ви представим част от най-типичните традиции за всяка страна от Европейския съюз, както и някои по-скоро странни обичаи.

 

Португалия

 

PortugalПортугалия празнува Великден с плам. Този период има дълбоко католическо значение в цялата страна. Стотици поклонници отиват в Брага, където градът празнува с няколко нощни шествия, като известния Сенхор да Кана Верде, което означава Властелинът на зеления бастун.

Домашните празненства винаги включват печене и ядене на фолар, солен хляб, който се предлага с варено яйце в средата, представляващ прераждането на Христос. Рибата треска е основно ястие на Разпети петък и Велика събота, поради традицията да се избягва месо. Възкресението се празнува на Великден и винаги е придружено с миризма на печено агне.

Традицията повелява кръщелниците да предлагат на своите кръстници маслинова клонка, цветя или дори великденски сладкиши с бадеми или шоколадови бонбони.

 

Испания

 

easter-seville spainВеликден се счита за най-важният празник в Испания. Това е по-скоро културно явление, което може да се похвали с богато наследство. Известна като Semana Santa на испански, това е седмица на тържества с паради, организирани в цялата страна, с хора, носещи огромни палмови листа или маслинови клони.

Дългите конични шапки, носени от членовете на някои братства по време на испанските празници на Великден, нямат нищо общо с Ку-Клукс-Клан. Вместо това, те произхождат от шапките, носени от хора, признати за виновни за религиозни престъпления по време на испанската инквизиция. Тези престъпници са се разхождали по улиците с шапките, за да бъдат разпознати от тълпите, които ги подиграват и обиждат.

На Великден, във всяко домакинство се приготвя разкошна трапеза със специални ястия като La Mona или великденско яйце, свинска наденица и лешников крем с равиоли от трюфели и фазан.

 

Франция

 

FranceПо време на Великден във Франция може да се видят витрини и пекарни, украсени с шоколадови зайци, пилета, камбани и други символи на пролетта - дори риба, тъй като френската версия на 1-ви април се нарича „Априлска риба“.

Въпреки че великденският заек започва да си създава име във Франция, традиционните cloches de Pâques или „летящи камбани“ са истинското лакомство за деца. Френската католическа традиция казва, че на Разпети петък на всички църковни камбани в страната им поникват крила и те политат към Ватикана, за да бъдат благословени от папата. След бягството си в Италия, камбаните се връщат във Франция, натоварени с лакомства за послушните деца.

Във Франция има и една много странна традиция: всяка година на Великденски понеделник около 10 000 души се събират в град Бесиер в югозападна Франция, за да направят гигантски омлет, направен от 15 000 пресни яйца, в четириметров тиган, от 40 готвачи, и много дълги бъркалки.

 

Ирландия

 

IrelandВ Ирландия много семейни домакинства подготвят домовете си за Великден, като правят известното „пролетно почистване“, за да подготвят къщата за благословия от местния свещеник. Това е религиозна церемония, датираща от стотици години.

На Разпети петък хората обикновено се подстригват, режат си ноктите и пазаруват нови дрехи, които да се носят по време на великденската литургия.

На Великден, много семейства, обикновено в селските райони, често стават преди зазоряване и отиват на хълм, където търпеливо чакат да видят как слънцето прави джиг (традиционен бърз, весел танц). Те търкалят твърдо сварени яйца по склонове или малки хълмове в състезание, за да определят победител. Някои месари пък извършват фалшиво погребение в чест на мъртва херинга. Това символизира края на Великденския пост.

 

Швеция

 

SwedenСпоред шведския фолклор Великият четвъртък или както се нарича на шведски Skärtorsdag е времето, в което вещиците потеглят към място, наречено blåkulla, за да празнуват с дявола. Това обяснява защо шведските деца се обличат като påskkärringar или великденски вещици, за да събират сладкиши и бонбони. Никой не им каза, че има международно ден за това (Хелоуин).

Някои шведи палят великденски огън, първоначално, за да изплашат великденските вещици на път към или на връщане от Блакула. Шведите се хранят с обичайната вечеря за празника – херинга и картофи.

Основната украса за Великден в Швеция са брезовите клонки, които могат да бъдат видени по улиците и в къщите на хората. Произходът на брезовите клонки напомня за страданията на Христос. Днес те се украсяват с цветни пера и се поставят във вази около къщата - типичен шведски ритуал.

 

Финландия

 

FinlandВ сравнение с Коледа, Великден не се празнува толкова ентусиазирано сред лутеранските финландци. Но и там децата се обличат като вещици! Навремето се е смятало, че злите духове и вещици обикалят страната, правейки пакости в събота преди Великден. Финландските деца превъплъщават това старо поверие, като носят стари и големи дрехи и забрадки, рисуват лунички и розови бузи по лицата си и размахват брезови клонки, украсени с пера и креп хартия.

Mämmi е традиционен финландски великденски десерт. Това ястие е направено като се смесят вода, ръжено брашно и прахообразна малцова ръж, подправени с тъмна меласа, сол и изсушена на прах севилска портокалова кора. Произходът му може да се проследи чак до 16 век, но някои учени смятат, че произлиза от средновековна Германия или дори от Великата персийска империя.

 

Дания

 

DenmarkПо време на Великден, датчаните изпращат анонимни писма. Стара датска великденска традиция включва изпращане на кратки писма с гатанки. Писмото е изрязано и украсено с vintergækker (снежни капки) и е подписано с точки, които съответстват на броя букви в името на подателя. Ако получателят познае кой го е изпратил, той ще получи великденско шоколадово яйце. Но ако не го направи, той трябва да предложи шоколадовото яйце на подателя.

Що се отнася до храната в Дания, великденският обяд е пищен. Традиционните ястия включват агнешко, яйца, сьомга и херинга. В истински датски стил, подходящият великденски обяд включва и шнапс.

Великден има своя специална бира в Дания: Великденската бира на Tuborg’s, се произвежда за първи път преди повече от 100 години и е неизменна част от традициите.

 

 

Холандия

 

Децата в холандските начална училища правят кутия за Велик петък, която да подарят на друго дете от своя клас. Това обикновено е кутия от обувки, красиво украсена с предмети, свързани с Великден и трябва да съдържа всички съставки за вкусна закуска.

Разпети петък е и денят на известния спектакъл „Страст на Свети Матей“ в Concertgebouw в Амстердам. Това е нещо, което местните твърдят, че трябва да направите веднъж в живота си. Някои хора ходят всяка година.

Много холандци пък смятат, че посещението на извънградски търговски парк за продажба на мебели - woonboulevard - е традиционно великденско занимание.

 

Белгия

 

Точно както във Франция, стара белгийска легенда разказва историята, че църковните камбани изчезват в дните преди Великден и се връщат чак на сутринта на Великден, носейки шоколад и яйца. Но все пак има и някои различия. Във Фландрия се смята, че камбаните напускат нощта преди Великден, докато във Валония се смята, че летят до Рим в четвъртък.

Най-добрият великденски парад в Белгия е парадът на конете Cavalcade de Herve. Въпреки че град Ерве във Валония е по-известен със сиренето си, конският му парад привлича около 50 000 посетители всяка година.

Друго често срещано занимание за Великден е посещението на Кралските оранжерии в Laeken, които са отворени само три седмици в годината, включително на Великденския понеделник.

 

Германия

 

Много германци имат традиция да ядат зелена храна на Велики четвъртък, включително спанак или известния зелен сос във Франкфурт - това се дължи на думата Gründonnerstag (Велики четвъртък), която съдържа grün в себе си, което означава „зелен“. Почти всеки регион на Германия има свои собствени празнични зелени ястия за празника, като пикантната торта с дрожди, наречена Grüner Kuchen („зелена торта“) от Хесен, в централна Германия.

Имайте предвид, че на Разпети петък все още е незаконно да танцувате. Но дали някой действително налага това, е друг въпрос.

Това не е всичко: не се задоволяват със стандартен огън, някои региони натъпкват слама в голямо дървено колело в нощта срещу Великден, запалват го и го търкалят по хълма през нощта. Това се нарича Osterräderlauf - Великденско бягане с колела. Истинско немско забавление!

 

Австрия

 

През седмиците и дните, предхождащи Великден, виенските магазини за цветя „цъфтят“ с тънки клони на дървета, предимно от различни сортове върба. Хората купуват клоните, за да ги поставят във ваза и да закачат панделки и украсени яйца. Това е така нареченият Osterbaum - който може да се конкурира с коледното дърво.

На Великден, 40-те дни на Великия пост официално приключват. Това е отлично оправдание за австрийците да се включат в традиционен великденски брънч с Osterpinze (сладък хляб), студени мезета, боядисани яйца и хрян. На децата се дава и вкусна торта под формата на агне (Osterlamm), традиционно от техния кръстник или кръстница.

И разбира се, кой носи всички шоколадови яйца? Osterhase, известният бозайник, снасящ яйца, който всъщност е Великденския заек.

 

Италия

 

Както знаете, Рим е градът на държавата Ватикан, който по това време на годината е мека за католическите поклонници. На Разпети петък много хора се събират в базиликата „Свети Петър“, за да слушат литургията на папата в 17:00.

Във Флоренция Великден се празнува със Скопио дел Каро (Експлозията на колата). Огромен, украсен впряг се влачи през Флоренция от бели волове, докато стигне до базиликата Санта Мария дел Фиоре. След литургия, архиепископът изпраща ракета с форма на гълъб в пълната с фойерверки количка, създавайки грандиозен спектакъл.

Италианците се наслаждават на традиционната си великденска храна, съставена от пица Сабатута, Пандишпан, твърдо сварени яйца, шунка и коралина, типичен салам за Великден, както и различни видове солени торти. В Ломбардия, Коломба е най-известният великденски десерт, хляб във форма на гълъб, приготвен с бадеми, захар и белтъци.

 

Чехия

 

За много жени в Чехия Великденската традиция, известна като Великоноце, не е любимото им време. Те могат да бъдат ударени с плетена пръчка от върба, наречена pomlázka. Името идва от pomladit, което означава „да се направи по-млад“ и как е свързано с Великден не е много ясно. Момчетата в селата обикалят от врата на врата на Великденския понеделник, за да удрят жени, дори непознати, по краката, бедрата или задните части. Жертвата трябва да даде на момчето яйце или малко шоколад, в знак на благодарност. Това има нещо общо с древните ритуали за плодородие.

По-изтънчен обичай е да се пече агне на Великден, но истинското агне обикновено се заменя с такова, направено от меденки или кекс.

 

Словакия

 

По-традиционно мислещите момчета вадят камшици, направени от клони (korbáč), и обикалят къщите, за да посетят момичета. Щом пристигне в дома на момиче, момчето започва да пее песен, като през цялото време нежно удря момичето с камшика. След като песента приключи, момчето пръска момичето с вода и с малко парфюм, извадени от плетена кошница. Традиционната награда за момчето е украсено яйце, наречено краслица - символ на нов живот.

Камшикът, традиционно направен от млади върбови клони, символизира жизнеността, а чрез удряне се пренася жизнеността от младия клон към момичето. Водата, с която е поръсено момичето, действа като „водата на живота“, носейки подмладяване и красота. Произходът на парфюма не е ясен, но изглежда е съвременен щрих към събитието.

Най-старият начин за декориране на яйца е боядисването с различни билкови отвари, а по-късно и чрез използване на различни други техники, като батик, при който се поставя восък върху яйцето с игла и след това при боядисване, восъчните места остават неоцветени.

 

Словения

 

Словенското име за Великден е Велика ноч, което означава „Велика нощ“. Това също е чудесен празник за ядене след седмици на пост.

Словенците са готови да се гмурнат в палитрата от храни, които попадат на традиционната трапеза: пушено свинско, осолено говеждо месо, твърдо сварени яйца, шунка, свински глави или части от тях с уши, сланина, клобаса и пълнено шкембе или будели, които се правят чрез смесване на разбити яйца, кубчета бял хляб, малко лук, кубче шунка, сол и черен пипер, поставени в червата и сварени.

Въпреки това централният кулинарен символ на словенците за Великден е potica, разточен хляб с дрожди с различни пълнежи, като ядки, мед, маково семе или бадем. Когато не ядат, словенците също искат да си играят с дървените си дрънкалки, които заменят църковните камбани, които са „отишли в Рим“ . Дрънкалките могат да бъдат ръчни и изключително разнообразни.

 

 

Унгария

 

Обикновено унгарците ядат шунка, сервирана с хрян и варени яйца на Великден, както и традиционен kalács (вид плетена млечна питка). Разбира се, шоколадовите яйца също са огромна част от великденското меню, въпреки че това е по-модерен елемент на празника.

Точно както в Полша, Чехия и Словакия, момчета и мъже рецитират стихотворения на жени и момичета на Великденския понеделник, преди да ги „поръсят“ с парфюм. Но парфюмът е доста скъп и унгарските мъже са алчни, така че често го заменят с кофа студена вода. Тук това се нарича locsolkodás.

Ако сте в Будапеща за Великден, годишният великденски пазар на площад Воросмарти е отлично място за намиране на ръчно изработени изделия и сезонни декорации , предлагани от занаятчиите, които са изработили предлаганите артикули за.

 

Полша

 

Не е изненада, че силно религиозните поляци празнуват Великден с плам, като първо започват с пролетно почистване. В провинцията хората използват случая, за да пребоядисат оборите си.

В събота преди Великден, поляците боядисват твърдо сварени яйца (наречени писанки) и приготвят кошници, съставени от великденски храни: писанки, парче наденица или шунка, сол и черен пипер, хляб, парче торта и Великденско агне от захар или дори пластмаса. На Великденската неделя, полските семейства се събират за традиционната си великденска закуска и изяждат цялата храна, която е била благословена предния ден. Най-често срещаната великденска храна включва: боядисани яйца, хляб, шунка, колбаси, хрян, ćwikła (хрян, смесен с цвекло) и żur (кисела ръжена супа). И тук, в понеделник на Великден, момчета хвърлят вода върху момичета и ги бият с върбови клони.

 

Литва

 

В Литва бабите са тези, които излизат и скриват всички украсени яйца, наречени Marguciai, приготвени от цялото семейство. Подобно на коледари, литовците традиционно ходят от къща на къща, за да пеят песни в замяна на Marguciai или великденска храна.

Смята се, че неомъжените жени получават чудесен шанс да впечатлят свободните мъже със своите умения за боядисване и украсяване на яйца. Най-интересното е, че Литва, заедно с Латвия и Естония, се откроява с впечатляващия си брой суеверия, свързани с Великден, като „Преди изгрев слънце, отидете в плевнята, за да вземете трохи, за да ви останат пари”, „Дръжте няколко яйца скрити в къщата, за да предпазите всички от огън по време на мълниеносни бури” или дори „Погребете украсено яйце в предната част на дома, за да опазите семейството далеч от беди”.

 

Латвия

 

Lieldienas е латвийският Великден. По традиция това е празникът на пролетното равноденствие, но се отбелязва като Великден, след като християнството се утвърждава като религия. Сутрин на Великден, хората стават преди изгрева на слънцето, за да бъдат здрави и красиви, бързат да измият лицата си в извор или поток, течащ на изток. Това е последвано от един от най-важните великденски обичаи - изчакване на изгрева, точно на сутринта на равноденствие.

Една от най-старите традиции, свързани с Lieldienas, е да се построи люлка (за предпочитане на висок хълм) и да се залюлеете на нея възможно най-високо. Това създава дълготрайна магия. Поверието гласи, че люлеенето на високо във въздуха, ще накара слънцето да продължава да се издига все по-нагоре и нагоре в небето с напредването на пролетта. Латвийците имат съкровищница от народни песни, наречена „Dainas“, сред които има много посветени на Великден.

 

Естония

 

Естония може да е една от най-малко религиозните страни в света, но когато става въпрос за религиозни празници, естонците обикновено се влагат или го съчетават с някои от собствените си народни традиции. Много от великденските обичаи, като чукането на яйца, което се практикуват и до днес, идват от старовремски обичаи.

Валцуването на яйца, макар и не широко практикувано, има същия принцип като чукането на яйца, опитвайки се да напукате яйцето на опонента си, като го търкаляте по купчина пясък, стремейки се да ударите други яйца.

За разлика от много други страни, естонските момичета са силната страна на Великден. Те позволяват на момчетата да изберат украсено великденско яйце и в зависимост от това кой цвят са избрали, ще могат да преценят истинския им характер: розов - нежен, зелен - надежден, син - верен, жълт – лъжлив и сив - балансиран.

 

Румъния

 

Великден в Румъния изглежда като във всяка друга страна – религиозни тържества и много храна, основно състояща се от агнешко месо. Най-често срещаната и широко разпространена традиция за Великден в Румъния е да се боядисват.

Но румънците имат и някои свои суеверия и обичаи. В Буковина, в нощта на Великден, има обичай  наречен „огньове на бдителността“. По хълмовете се палят огньове, които да горят цяла нощ.

В понеделник след Великден древните духове се успокояват. Тези древни духове или джуджета не могат сами да определят кога е свършил Великден и го разбират, само когато видят останки от яйчени черупки, плаващи по водата, поставени там от празнуващите хора.

 

Хърватия

 

Християните от крайбрежните градове на Далмация обличат традиционни носии, пеят древни песни и танцуват - най-често срещаният танц е коло („кръгъл танц”), който се счита за най-старата форма на танц и може да се разглежда като израз на общността, особено в селския живот. Всичко това може да се случи около светлината на огъня.

В северозападна Хърватия, на Велика събота, християните палят огъня, като търкат камък с камък преди нощното бдение. Когато огънят е запален, всеки християнин запалва свое парче дърво, което носи вкъщи, за да пренесе свещения огън.

 

 

Гърция

 

В четвъртък вечерта всички гърци се подготвят за Великден. Приготвя се вкусен сладък великденски хляб, наречен Tsoureki. Той се яде на Великден, тъй като трите плитки на хляба представляват Светата Троица.

Късно в събота вечер, преди полунощ всички хора отиват на църква и се подготвят за фестивал на светлината. В полунощ, църквата се затъмнява и камбаните бият, за да провъзгласят Възкресението, и хората започват да се веселят и пускат фойерверки и пиратки.

Най-впечатляващ е рукетополемосът във Вронтадос на остров Хиос – две църкви стоящи една срещу друга на противоположните страни на долината. От двете страни се изстрелват десетки хиляди самоделни ракети през долината по посока на другата църква. Целта е да се уцели камбанарията на противоположната църква. По време на цялата тази канонада, среднощната литургия продължава необезпокоявано и в двете църкви.

 

Кипър

 

В Кипър, на Разпети петък всички носят цветя в църквата, за да могат младите момичета да украсят Епитафиите (Гроба Господен). Цялата конструкция е украсена с цветя, дейност, която заема по-голямата част от сутринта на Разпети петък. За обяд се яде традиционната Faki Xidati - супа от леща и оцет. Тя съдържа оцет, защото се казва, че когато Христос поиска вода по пътя си към Калгари, вместо това му е даден оцет.

Обичай е на Великденската и на Велики понеделник всички да обядват в двора на църквата и всяко семейство да носи храна и вино. Всички се хранят на дълги маси, изработени от стойки и дълги дървени дъски.

Младите хора също празнуват, като закачат сусес - люлки. За тази цел млади мъже и момичета окачват въжета на дървета и докато момичетата се люлеят, пеят весели, любовни или закачливи песни, наречени Tchatismata.

 

Люксембург

 

Традицията повелява, че църковните камбани отлитат до Рим на Велики четвъртък, 3 дни преди Великден. В Люксембург те са заменени от деца, които дрънкат на дрънкалки (klibber), докато минават през селата от Великия четвъртък до Великденската неделя.

През цялата страстна седмица „Klibberen“ могат да се видят табели с нарисувани деца с дрънкалки на входа на села и малки градове. Те са там, за да предупредят шофьорите да ги насърчат и да намалят скоростта.

В замяна на това децата получават великденски яйца и пари на Великден. Децата могат дори да обикалят къщите, за да получат лакомства или дребни пари.

 

Малта

 

Градовете и селата в Малта празнуват с оживени маршови шествия, като кулминацията е шествие със статуята на Възкръсналия Христос.

Великден се празнува със специален обяд, състоящ се от агнешко месо, картофи и зеленчуци, както и шоколадови яйца и Figolli - специалните козунаци на Малта. Великденските яйца се боядисват в червено, за да символизират кръвта на Христос и се поставят в домовете за защита.

Великден в Малта е силно свързан с вкусна традиционна храна. Има разнообразни ястия като супа от бобови зърна ("kusksu"), кифлички Hot Cross и сладки от рожков ("karamelli tal-ħarob"). Figolli са най-популярната традиционна великденска храна – сладки бадемови козунаци, покрити с глазура или шоколад. 

 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg