Новини

Европейската комисия представя нова стратегия, за да стане най-голямата зона за свободно пътуване в света – Шенгенското пространство – по-силна и по-устойчива.

 Шенгенското пространство обхваща 26 държави, в които живеят над 420 милиона души. Премахването на контрола по вътрешните граници между шенгенските държави е неразделна част от европейския начин на живот: почти 1,7 милиона души живеят в една държава от Шенгенското пространство и работят в друга. Хората са изградили живота си около свободите, предлагани от Шенгенското пространство, като всеки ден 3,5 милиона души пресичат границите между шенгенските държави.

 Свободното движение на хора, стоки и услуги е в основата на Европейския съюз и е от ключово значение за възстановяването на Европа след кризата с коронавируса. С днешната стратегия Комисията прави оценка на предизвикателствата, пред които е изправено Шенгенското пространство през последните години, и очертава път напред, който запазва ползите от Шенген. Необходими са общи действия на равнището на Съюза, за да могат държавите членки да се справят с днешните предизвикателства.

 Доброто функциониране на Шенгенското пространство се основава на три стълба: ефективно управление на външните граници на ЕС, укрепване на вътрешните мерки за компенсиране на липсата на контрол по вътрешните граници, по-специално по отношение на полицейското сътрудничество, сигурността и управлението на миграцията, и осигуряване на солидна подготовка и управление, включително завършването на процеса на интегриране в Шенгенското пространство. С цел да се насърчи взаимното доверие в прилагането на шенгенските правила, днес Комисията представя и предложение за преразглеждане на механизма за оценка и наблюдение по Шенген.

 Стратегията се стреми към: 

 

  • Гарантиране на ефективно управление на външните граници на ЕС
  • Укрепване на Шенгенското пространство във вътрешен план 
  • Повишаване на подготовката и подобряване на управлението
  • Разширяване на Шенгенското пространство

 

Повече информация ще намерите в съобщенеито за медиите тук.

 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg