Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

ЕС трябва да бъде единен в отговора си на нехуманното инструментализиране на мигрантите от страна на беларуския режим, заявиха евродепутатите в дебат в сряда.

По време на разискването в пленарна зала с върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел в сряда следобед евродепутатите изразиха дълбоката си загриженост във връзка с тежката криза, която понастоящем се разгръща на полско-беларуската граница. Те също така отново категорично осъдиха тактиката на беларуския диктаторски режим за разпределяне на миграционните потоци към външните граници на ЕС като отмъщение за санкциите на Европейския съюз, което доведе до ескалация на положението при съседните страни, по-специално Полша.

Заместник-председателят на Европейската комисия Жозеп Борел още веднъж подчерта, че понастоящем Европейският съюз полага интензивни дипломатически усилия заедно със страните на произход на мигрантите, за да намери решения и да предотврати по този начин пристигането на нови мигрантски потоци, жертви на трафик. Същевременно той настоя, че беларуските власти трябва да предоставят хуманитарна помощ на хората, намиращи се в капана на беларуската гранична зона, включително предоставяне на достъп на хуманитарните организации до региона и разрешаване на хуманитарни коридори. Той обяви също така предстоящото обсъждане на нови, разширени санкции на ЕС.

Мигранти, блокирани между силите за сигурност

По време на дебата няколко членове на ЕП изразиха тревога във връзка с влошаващото се хуманитарно положение на полско-беларуската граница, като хората, блокирани между граничните сили, са изложени на зимни метеорологични условия. Те призоваха полските власти да сложат край на продължаващото агресивно отблъскване на мигранти обратно в Беларус и да приемат помощ от агенциите на ЕС за справяне с хуманитарната ситуация, като изразиха съжаление, че до момента тази подкрепа е отказана. Други членове на ЕП се съсредоточиха върху спешната необходимост хуманитарните организации да имат пряк достъп до полско-беларуската граница, за да помогнат на мигрантите, блокирани там.

Някои парламентаристи призоваха средствата на ЕС да се използват за изграждане на ограда за защита на външните граници на Съюза от незаконно преминаване и хибридни атаки, докато други категорично отхвърлиха идеята. Други членове на ЕП подчертаха необходимостта от допълнителни санкции на ЕС срещу Беларус, като същевременно изтъкнаха „задкулисната роля на руското правителство“ в настоящата криза и призоваха за диалог с Москва за намиране на решения.

Допълнителна информация

Комисия по външни работи

Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи

 Видеозапис на дебата (10.11.2021 г.)

Прессъобщение на ЕП: „Беларус: ЕП настоява за обмисляне на възможността за отнасяне на режима на Лукашенко към международен съд“ (07.10.2021 г.)

Делегация на Европейския парламент за връзки с Беларус

Мултимедиен център на ЕП: видеоматериали от дебата (10.11.2021 г.)

Мултимедиен център на ЕП: свободен достъп до снимки, видео- и аудиоматериали (ЕС-Беларус)

Евродепутатите и Жозеп Борел обсъдиха хуманитарната и политическата криза на полско-беларуската граница © EU 2021

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg