Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

  • Членовете на ЕП отново осъждат нелегитимното решение на полския Конституционен съд, с което се налага почти пълна забрана на абортите
  • През последните 10 месеца само 300 полски жени са получили достъп до услуги за аборт в болници поради заплаха за живота и здравето
  • Полските жени следва да бъдат подкрепени при достъпа до услуги за аборт в други държави членки
  • Решението относно абортите е поредният пример за политическото превземане на съдебната власт и системния срив на върховенството на закона в Полша.

Година след решението на полския Конституционен съд евродепутатите призовават правителството да отмени забраната за аборт, която излага на риск живота на жените.

През септември 30-годишна полякиня почина от септичен шок, тъй като лекарите й не извършиха животоспасяващ аборт, а вместо това изчакаха плодът да умре поради ограниченията за законни аборти в Полша. В резолюция, приета в четвъртък с 373 гласа "за", 124 гласа "против" и 55 гласа "въздържал се", членовете на ЕП призовават полското правителство да гарантирa, че в Полша повече няма да умират жени заради този ограничителен закон.

Достъпът до безопасни, законни и безплатни услуги за аборт трябва да бъде гарантиран

Те отново заявяват, че категорично осъждат нелегитимното решение на Конституционния съд от 22 октомври 2020 г., с което се налага почти пълна забрана на абортите и се излагат на риск здравето и животът на жените. Те призовават полското правителство бързо и напълно да гарантира достъпа на всички жени до безопасни, законни и безплатни услуги за аборт.

Членовете на ЕП изразяват съжаление, че поради това рестриктивно законодателство жените са принудени да търсят опасни аборти, да пътуват в чужбина, за да направят аборт, или да продължат бременността си против волята си, включително в случаи на фатално увреждане на плода. Ето защо Парламентът призовава държавите членки да си сътрудничат по-ефективно за улесняване на трансграничния достъп до аборт, например като предоставят на полските жени достъп до безплатен и безопасен аборт в други национални системи на здравеопазване.

Ситуацията в Полша продължава да се влошава

Освен това членовете на ЕП осъждат все по-враждебната и насилствена среда за жените правозащитници в Полша и призовават полските власти да гарантират правото им да се изразяват публично, без да се страхуват от последствия или заплахи. Те също така категорично осъждат непропорционалното използване на насилие срещу протестиращи от страна на правоприлагащите органи и настоятелно призовават полските власти да гарантират, че тези, които нападат протестиращите, ще бъдат подведени под отговорност за действията си.

Като подчертават, че решението относно абортите е още един пример за политическото превземане на съдебната власт и системния срив на върховенството на закона в Полша, членовете на ЕП искат от Съвета на ЕС да включи този въпрос в своето разследване на положението с върховенството на закона в Полша, като разшири обхвата на изслушванията.

Приетият текст (11.11.2021)

Видео от дебата (20.10.2021)

Процедурно досие

Изявление за медиите - ''Забраната на абортите в Полша е посегателство срещу основните права на жените'' (28.01.2021 г.)

Прессъобщение - Де факто забраната на абортите в Полша излага на риск живота на жените, заявява Парламентът (26.11.2020 г.)

Мултимедиен материал

Демонстрация по случай първата годишнина от решението на Конституционния съд относно абортите в Полша. ©Wojtek RADWANSKI / AFP

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg