Новини

Мартин Стефанов е дерматолог, според когото медицината в България не отстъпва нито на европейското, нито на световното ниво. Той се надява Европа да се запази единна, а стандартът на живот в Източна Европа да се изравни с този в Западна, за да може повече българи да остават в България.

 

 .

 

Мартин Стефанов е дерматолог, според когото медицината в България не отстъпва нито на европейското, нито на световното ниво. ©People of SofiaМартин Стефанов е дерматолог, според когото медицината в България не отстъпва нито на европейското, нито на световното ниво. ©People of SofiaМартин Стефанов е дерматолог, според когото медицината в България не отстъпва нито на европейското, нито на световното ниво. ©People of Sofia

 

 .

 

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност всеки да изрази мнението си, да каже в каква Европа иска да живее, да допринесе за изграждането на общото бъдеще. Бюрото на Европейския парламент в България, в партньорство с платформата People of Sofia, показва историите на българи и европейци и техните представи, мечти и очаквания за бъдещето.

Мартин пред People of Sofia:

„Казвам се Мартин Стефанов, роден в Южна България, израснал в Северна, учил в Източна, понастоящем живеещ в Западна. Да, обичам да сменям обстановката и да има динамика, определям се като космополитен човек. В момента работя като лекар в Александровска болница, където специализирам дерматология и венерология, както и в клиника Ви Дерм, където основно се занимавам с естетичната част на моята професия. Правя хората да изглеждат красиви, което ги кара да се чувстват добре. Решението да запиша медицина и да стана лекар не беше лесно. Моите родители са далеч от тази сфера, но винаги са ме напътствали към лекарската професия. Усещаха я като моята. Иначе съм завършил търновската природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ с биология и здравно образование. Мечтаех да се занимавам с изкуство, музика и актьорско майсторство, но през годините осъзнах, че имам потенциал да се занимавам с най-значимата професия според мен, а именно лекарската. Така и стана. Записах медицина в Медицински университет – Варна, а след четвърти курс се преместих в Медицинския в София, тъй като възможностите за реализация след завършването бяха по-големи. Не съжалявам за това си решение.

– Защо избрахте точно тази специалност?
– Вечната дилема пред един завършващ лекар е каква специалност да избере. В началото мислех за офталмология, тъй като имам роднина с такова заболяване и бяхме неотлъчно заедно през цялото лечение. Ограничените възможности за оперативна дейност у нас обаче ме отказаха бързо. След това се спрях на акушерство и гинекология и работих с един от най-добрите онкогинеколози у нас – помагах в клиничните проучвания, а не в оперативната дейност. Дългите работни смени, натовареният график и безкрайната отговорност за два живота ме накараха да се преориентирам. Една щастлива случайност ме насочи към дерматологията. Започнах като доброволец в софийската ВМА – прекрасно отделение, в което човек може да научи много. След седем месеца започнах специализация, а година по-късно се преместих в клиниката в  Александровска, която от самото си създаване е златният стандарт за лечение на заболявания в тази специалност. Ако трябва да съм честен, избрах дерматологията, защото е семейно ориентирана специалност, тоест спешността е редуцирана, което би позволило пълноценен личен живот и семейство. Също така съчетава клиника, хирургия и естетика, което я прави изключително комплексна специалност.

– Какво е нивото на родните специалисти спрямо тези в другите европейски страни?
– Медицината у нас не отстъпва по никакъв начин нито на европейско, нито на световното ниво. Проблемите в здравеопазването, особено чисто политическите такива, създават лъжливо усещане, че тук нещо не е наред, което провокира напрежение между пациенти и лекари. Моят личен опит и работата с колеги показват, че академизмът в България е изключителен. Много лекари са на водещи места в европейски и световни организации както като участници, така и като лектори. У нас се прилагат последните новости в лечението както в терапевтичен, така и в оперативен план. За жалост се забелязва разделение между болниците в големите и малките градове, поради липса на модерна апаратура и персонал, но мисля, че с правилните мерки този въпрос ще бъде решен в полза на пациентите.

– Как виждаш своето бъдеще в личен и професионален план?
– Винаги гледам нещата в перспектива. В личен план искам да създам здраво семейство. Всеки познат знае, че съм много близък с моите родители и близки. Използвам всяка възможност да бъда с тях, защото тези моменти са безценни. Колкото до кариерата, по-скоро съм пред дилема дали да остана да работя в държавна болница или да се отдам на лична практика. Дали да направя свой кабинет или пък да продължа на сегашната си месторабота, която много харесвам. Дали да остана в София или да се върна в родния си град. Неизвестните са много и за момента не бързам с това решение, защото съм сигурен, че всичко ще се случи така, както трябва.

– Как виждаш бъдещето на ЕС и Европа като цяло?
– Безкраен въпрос. Промените в ЕС се случват изключително бързо, което се дължи на много фактори. Постоянно се вземат противоречиви решения, резултатът от които не е напълно ясен, но бъдещето ще покаже. Надявам се Европа да се запази единна, а стандартът на живот в страните от Източна Европа постепенно да се изравни с този в Западна и съответно по-малко българи да търсят възможности навън и да останат в своята родина.“

 

 .

 

Европейски граждани от всички слоеве на обществото и от всички краища на Съюза могат да се включат в Конференцията за бъдещето на Европа.Европейски граждани от всички слоеве на обществото и от всички краища на Съюза могат да се включат в Конференцията за бъдещето на Европа.Европейски граждани от всички слоеве на обществото и от всички краища на Съюза могат да се включат в Конференцията за бъдещето на Европа.

 

 .

 

Конференцията за бъдещето на Европа и темата за здравеопазването

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа. Без значение откъде са и с какво се занимават – това е мястото, където всеки може да каже какво бъдеще иска за Европейския съюз. Европейски граждани от всички слоеве на обществото и от всички краища на Съюза могат да се включат, като младите европейци заемат централно място в оформянето на бъдещето на европейския проект.

Конференцията обединява позиции по девет обширни теми, сред които е и темата за здравеопазването. Здравеопазването, благосъстоянието и здравословният начин на живот са от жизненоважно значение за всички. Пандемията от коронавирус разкри необходимостта от съвместна работа за изграждане на по-силни здравни системи и опазване на физическото и психичното здраве на европейците. Националните правителства носят основната отговорност за здравеопазването и медицинските услуги, а здравните политики на ЕС могат да допълват и засилват техните действия. Когато всеки европеец изразява своите мнения, надежди и опасения, може да влияе на начина, по който се предоставя здравно обслужване в Европа.

Как искате да изглежда бъдещето? Присъединете се към дискусията на специалната платформа на конференцията: http://epfacebook.eu/q3C3

 

 .

 

#БъдещетоЕТвое: Божидар, който действа за по-голяма гражданска активност, особено сред младите

 

#БъдещетоЕТвое: Мая, според която бъдещето ще бъде такова, каквото сами го направим

 

Цифрова платформа на Конференцията за бъдещето на Европа

 

Обсъждани теми на Конференцията за бъдещето на Европа

 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg