Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Стратегическите дела против публичното участие се увеличават през последните години, включително в България, затова европейските институции подготвят законодателство, което да защити журналистите и активистите, засегнати от т.нар. SLAPP дела. Това стана ясно по време на дискусията „Злоупотреби със съдебни дела срещу журналисти и активисти: Европейският отговор“, която се проведе на 8 декември.

 

 .

 

Дискусията „Злоупотреби със съдебни дела срещу журналисти и активисти: Европейският отговор“ се проведе в две части.Дискусията „Злоупотреби със съдебни дела срещу журналисти и активисти: Европейският отговор“ се проведе в две части.Дискусията „Злоупотреби със съдебни дела срещу журналисти и активисти: Европейският отговор“ се проведе в две части.

 

 .

 

Дискусията, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти и модерирана от журналистката Мария Черешева, се проведе в две части. В първата се включиха Тимо Вьолкен, член на Европейския парламент (Германия, С§Д) и докладчик на Комисията по правни въпроси по темата; Луиз Кварч, съветник по правни въпроси и политики, ГД „Правосъдие и потребители“, Европейска комисия; Жюли Майечак, ръководител на брюкселското бюро на „Репортери без граници“ и Джесика Ни Мхайнин, ръководител „Политики и кампании“, Индекс на цензурата. Те разказаха повече за европейското законодателство, свързано със стратегическите дела против публично участие, какви мерки се очаква да бъдат приети и какви са следващите стъпки.

Фокусът на първия панел бе върху настоящия процес по приемането на европейско законодателство за ограничаването на така наречените SLAPP дела. Броят на тези случаи се е покачил значително в Европа през последните години и затова наскоро приетият със значително мнозинство законопроект от ЕП е показателен за това колко важна е тази тема. Основната цел на законодателството е да бъдат защитени журналисти и граждани, които са заплашени или вече са станали жертва на SLAPP дела. Затова ключовият аспект е въвеждането на механизъм, който да принуди ищецът да докаже, че подаденото дело не е SLAPP. Това създава възможност за ранно прекратяване на делото и би спестило финансовото, имиджовото и времевото натоварване, което обвиняемите понасят и което е основният инструмент, с който техният глас и работа биват заплашени и заглушени.

 

 .

 

Тимо Вьолкен е докладчик на Комисията на ЕП по правни въпроси по темата.Тимо Вьолкен е докладчик на Комисията на ЕП по правни въпроси по темата.Тимо Вьолкен е докладчик на Комисията на ЕП по правни въпроси по темата.

 

 .

 

Участниците обърнаха специално внимание на това, че въвеждането на законова рамка не е достатъчно, трябва да се обърне и публично внимание на този проблем, за да може обществото да е наясно с опасностите на SLAPP делата. Те застрашават медийната свобода и демокрацията в Европа и именно заради това в момента се провеждат множество консултации по темата, насочени към всички заинтересовани страни. Това би гарантирало ефикасно решаване на проблема, както на европейско ниво, така и на национално.

Друг основен проблем е, че SLAPP делата не са ограничени географски, тоест има голям брой трансгранични случаи, които създават дори повече трудности за обвиняемите. Точно тук трябва да се намеси Европейският съюз според участниците в дискусията. Не на последно място панелистите обсъдиха и другата страна на проблема – правото на физически и юридически лица да се защитават от клевети и невярна информация.

Във втората част участие взеха Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на „Програма Достъп до информация“; Симона Велева, експерт по конституционно и медийно право; Росен Босев, журналист и член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) и Регина Стоилова, адвокат. Те обсъдиха националните аспекти на проблема, каква е българската правна рамка, доколко са защитени журналистите и активистите в страната и къде са подводните камъни при бъдещото транспониране на това законодателство.

 

 .

 

Участниците във втората част на дискусията обсъдиха националните аспекти на проблема и каква е българската правна рамка.Участниците във втората част на дискусията обсъдиха националните аспекти на проблема и каква е българската правна рамка.Участниците във втората част на дискусията обсъдиха националните аспекти на проблема и каква е българската правна рамка.

 

 .

 

Панелистите споделиха конкретни примери за SLAPP дела. Не само журналисти, но често активисти и защитници на околната среда също стават жертва на такъв тип опити за заглушаване. Освен тежките финансови и административни последици за подсъдимия, участниците подчертаха и негативния психологически ефект. Участниците в дискусията бяха единодушни, че е необходимо въвеждането на  ново международно законодателство и повдигнаха въпроса за минималните стандарти, които трябва да бъдат заложени в такава директива.

Сред притесненията е дали такова законодателство може да се приложи на практика, без с него да се злоупотребява и да бъде средство в подкрепа на неетични медии. Този въпрос е актуален особено в национален контекст. Подобна директива трябва да се приложи с допълнителен пакет от мерки, отбелязаха участниците. Според тях изграждането на мрежи от солидарност спомага да се даде гласност, че подобен натиск срещу журналисти и активисти е неприемлив.

 .
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg