Новини

•Необходимост от премахване на политическите и административните връзки с организираната престъпност

•Отговорните органи трябва да отворят архивите на бивша Югославия

•ЕС следва да либерализира визовия режим с Косово без по-нататъшно забавяне

Членовете на ЕП подчертават, че борбата с организираната престъпност и напредъкът към интеграция с ЕС са взаимно допълващи се процеси и призовават за ускоряване на процеса на интеграция.

В доклад за сътрудничеството в борбата с организираната престъпност в Западните Балкани евродепутатите призовават правителствата в региона да увеличат значително усилията си за продължаване на реформите в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията и организираната престъпност. Според членовете на ЕП, ЕС трябва да подкрепи тези усилия чрез финансова помощ и практическо сътрудничество.Ускоряване на процеса на интеграция в ЕСВ доклада, приет в сряда вечер с 531 гласа "за", 48 гласа "против" и 117 гласа "въздържал се", се посочва, че страните от Западните Балкани са страни на произход, дестинация и транзит за трафик на хора и служат като транзитен коридор за мигранти и бежанци, както и като място за пране на пари и трафик на огнестрелни оръжия.Евродепутатите обаче подчертават, че борбата с организираната престъпност и интеграцията в ЕС са взаимно подсилващи се процеси, като настояват ЕС да ускори процеса на интеграция. В този контекст, тъй като изолацията насърчава престъпните дейности, членовете на ЕП също така призовават Съвета да одобри либерализирането на визовия режим за Косово без по-нататъшно забавяне.Липса на истинска политическа воля за борба с организираната престъпностВ доклада се посочва, че основните фактори, които правят обществата в Западните Балкани уязвими, са липсата на възможности за заетост, корупцията, дезинформацията, обсебването на държавата от частни интереси, неравенството и външната намеса на недемократични режими като Русия и Китай.С ясното съзнание за докладите и обвиненията за връзки между високопоставени политически фигури и организирани престъпни групи, членовете на ЕП подчертават необходимостта от премахване на политическите и административните връзки с организираната престъпност чрез ясни антикорупционни гаранции и ефективно наказателно преследване на случаи на корупция по високите етажи на властта.Регионално и международно сътрудничествоВръзките между организираната престъпност, политиката и бизнеса са съществували преди разпадането на Югославия и са продължили след края на конфликтите през 90-те години на миналя век, и членовете на ЕП осъждат очевидната липса на воля от страна на отговорните органи в региона да отворят архивите на бивша Югославия и призовават за връщане на досиетата на правителствата, ако те ги поискат.Членовете на ЕП също така подчертават, че е важно страните от Западните Балкани да си сътрудничат и да обменят разузнавателна информация с държавите членки и международните партньори.Докладчикът Лукас Мандл (ЕНП, Австрия) заяви: "Организираната престъпност накърнява доверието на гражданите в техните публични институции, както и взаимното им доверие. Ето защо тя е основна пречка пред усилията на обществата от Западните Балкани да развиват своите държави и икономики. ЕС не трябва да използва организираната престъпност като извинение за забавянето на процеса на разширяване, а трябва да подкрепи хората от Западните Балкани в борбата им срещу организираната престъпност."

Допълнителна информация 

Комисия по външни работи

Приетият текст ще бъде достъпен тук 15.12.2021

Видеозапис на дебата, 14.12.2021 г.

Процедурно досие: Сътрудничество в борбата с организираната престъпност в Западните Балкани

Службата на ЕП за парламентарни изследвания Сътрудничество в борбата с организираната престъпност в Западните Балкани

Мултимедиен център: Разширяване на ЕС - Западни Балкани

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg