Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

 

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли почина на 11 януари. Парламентът ще почете паметта му на церемония в понеделник в Страсбург.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли почина по-рано днес в Авиано (Италия), където беше настанен в болница от 26 декември. Член на Европейския парламент от 2009 г., той беше избран за председател през юли 2019 г. за първата половина на мандата.

Председателят Сасоли прие извънредни мерки, които дадоха възможност на Европейския парламент да изпълнява задълженията си и да упражнява прерогативите си съгласно Договорите в хода на пандемията. Той изигра важна роля в отстояването на амбициозен дългосрочен бюджет на ЕС и ефективен механизъм за възстановяване. Покойният председател също така ръководи Парламента в проявяването на солидарност към хората с по-малко възможности, в началото на кризата, с подпомагащи действия в градовете-домакини на Европейския парламент, като например предоставяне на храна на благотворителни организации и подслон в помещенията на Парламента на жени, жертви на насилие.

Решен да извлече поуки от пандемията, председателят Сасоли стартира и мащабно упражнение за размисъл с членовете на ЕП за преосмисляне и укрепване на парламентарната демокрация.

Като всеотдаен европеец председателят Сасоли подчерта в речта си пред Европейския съвет през декември преди няколко седмици, че "това, от което Европа се нуждае и от което се нуждае най-много, е нов проект на надеждата. Мисля, че можем да изградим този проект въз основа на мощен подход в три направления: Европа, която въвежда иновации; Европа, която защитава; и Европа, която просвещава."

Възпоменание

Церемония в негова памет ще се състои в понеделник, 17 януари, при откриването на пленарната сесия в Страсбург в присъствието на бившия евродепутат и министър-председател на Италия Енрико Лета.

В Рим гражданите могат да отдадат почитта си в четвъртък, 13 януари, от 10,00 до 18,00 ч. в Sala della Protomoteca на Кампидолио, а погребалната служба ще се състои в петък, 14 януари, от 12,00 ч. в базиликата Santa Maria degli Angeli.

Избор на нов председател на ЕП

Както е посочено в Правилника за дейността на ЕП (член 20), временното председателство ще бъде осигурено от първия заместник-председател на Парламента в дните преди избора на нов председател. Както беше планирано първоначално преди внезапната кончина на председателя Сасоли, изборът на председател за втората половина на мандата ще се проведе във вторник, 18 януари, по време на пленарната сесия в Страсбург. Изборите за заместник-председатели и квестори ще се проведат през същата седмица.

 

 

Парламентът ще отдаде почит на председателя Давид Сасоли на церемония в понеделник в Страсбург

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg