Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Във вторник евродепутатите избраха Роберта Мецола (ЕНП, Малта) за председател на Европейския парламент до 2024 г. с 458 гласа на първи тур.

Роберта Мецола беше избрана на първия тур на гласуване, където от трима кандидати, в тайно гласуване от дистанция, получи абсолютно мнозинство - 458 гласа от 690 подадени гласове. В началото на работния ден Косма Злотовски (ЕКР, Полша) оттегли кандидатурата си, с което броят на кандидатите намаля до трима.

Председателят Мецола ще ръководи Парламента през втората половина на настоящия законодателен мандат, до съставянето на нов Парламент след европейските избори през 2024г.

Резултати

  1. Роберта Мецола (ЕНП, Малта) - 458
  2. Алис Бах Кунке (Зелени/ЕСА, Швеция) - 101
  3. Сира Рего (Левицата, Испания) - 57

Упражнили правото си на вот: 690

Празни или невалидни бюлетини: 74

Абсолютно мнозинство от подадените гласове:309

Коя е Роберта Мецола?

Роберта Мецола е родена в Малта през 1979 г. и е член на ЕП от 2013 г. Тя e най-младият евродепутат заемал поста на председател на Европейския парламент. Роберта Мецола стана първи заместник-председател на ЕП през ноември 2020 г. Изпълнява длъжността председател на Парламента, след като председателят Давид Сасоли почина на 11 януари. Тя е третата жена-председател на Европейския парламент след Симон Вейл (1979-1982 г.) и Никол Фонтен (1999-2002 г.).

В обръщение към Парламента веднага след гласуването, г-жа Мецола заяви: "Първото нещо, което бих искала да направя като председател, е да се замисля за наследството на Давид Сасоли: той беше борец, бореше се за Европа и за нас, за този Парламент. [...] Като председател ще отдам почит на Давид Сасоли, като винаги отстоявам Европа, нашите общи ценности - демокрация, достойнство, справедливост, солидарност, равенство, върховенство на закона и основни права".

"Искам хората да си възвърнат вярата и ентусиазма за нашия проект. [...] Скъпи европейци, през следващите години хората в цяла Европа ще очакват от нашата институция лидерство и насока, докато други ще продължат да подлагат на изпитание границите на нашите демократични ценности и европейски принципи. Трябва да дадем отпор на антиевропейския наратив, който се налага толкова лесно и бързо. Дезинформацията, допълнително засилена по време на пандемията, подхранва цинизма и евтините решения на национализма, авторитаризма, протекционизма и изолационизма", добави тя.

Председателят Мецола подчерта, че "Европа е точно обратното. Тя означава да се застъпваме един за друг, да сближим нашите народи. Тя означава всички ние да защитаваме онези принципи на майките и бащите основатели, които ни изведоха от пепелищата на войната и холокоста към мира, надеждата и просперитета. Преди 22 години Никол Фонтейн беше избрана 20 години след Симон Вейл. Няма да минат още две десетилетия, докато следващата жена заеме този пост“, каза тя.

Цялото обръщение на председателя е достъпно тук.

Пресконференция

Новият председател на ЕП Роберта Мецола говори пред медиите в залата за пресконференции "Дафне Каруана Галиция" на Европейския парламент в Страсбург. Може да проследите запис от пресконференцията на тази страница.

Представяне на кандидатите преди гласуването

Трима кандидати направиха кратки презентации преди първия тур на гласуването. Можете да гледате техните отделни изказвания, като кликнете върху имената им:

Роберта Мецола (ЕНП, Малта)

Алис Бах Кунке (Зелени/ЕСА, Швеция)

Сира Рего (Левицата, Испания)

За председателя на Парламента

Председателят разполага с широк набор от изпълнителни и представителни правомощия, посочени в чл. 22 от Правилника за дейността на Европейския парламент. Наред с посочените в него задължения, председателя притежава "всички правомощия, необходими за ръководене на дейността на Парламента и за осигуряване на нейното правилно протичане". Ключов пример за това са решенията, които осигуриха нормалното функциониране на Парламента след началото на пандемията от COVID-19.

Чл. 14 от Договора за Европейския съюз гласи, че Парламентът избира своя председател измежду членовете си. От първите европейски избори (с всеобщо избирателно право) през 1979 г. насам всеки председател е изпълнявал функциите си за период от две години и половина, с възможност за подновяване. Това означава, че обикновено за всеки законодателен мандат има двама председатели. От създаването на Парламента през 1952 г. досега е имало 31 председатели, като 17 от тях са били на този пост след 1979 г.

Допълнителна информация

 

Процедурни стъпки

Служба на ЕП за парламентарни изследвания: Избор на председател на Европейския парламент (накратко)

Свободен достъп до снимки, видео и аудио материали

Председателят Мецола е най-младият евродепутат, заемал поста на председател.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg