Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

• По-добра готовност за кризи и управление на лекарствените продукти и медицинските изделия

• Нова платформа на ЕС за мониторинг и докладване на недостига на лекарства

• По-голяма прозрачност по отношение на недостига на лекарства, клиничните изпитвания и разрешенията за търговия

ЕС ще бъде по-добре подготвен за справяне с бъдещи здравни кризи, като се бори по-ефективно с недостига на лекарства и медицински изделия.

Парламентът одобри временното споразумение, постигнато със Съвета миналата година, за увеличаване на правомощията на регулаторния орган на ЕС за лекарствата с 655 гласа "за", 31 гласа "против" и 8 гласа "въздържал се".

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще бъде по-добре подготвена да наблюдава и смекчава недостига на жизненоважни лекарствени продукти и медицински изделия, за да може да се справя с извънредни ситуации в областта на общественото здраве. Ще бъдат създадени две "ръководни групи за недостиг" на лекарствата и медицинските изделия, а ЕМА ще създаде и управлява Европейска платформа за мониторинг на недостига, за да улесни събирането на данни.

Всички участници във веригата за доставки ще бъдат включени по-активно, включително експертни съвети от наблюдатели, представляващи пациенти и медицински специалисти, както и притежатели на разрешения за търговия, дистрибутори на едро и други лица, които са тясно свързани със здравеопазването.

Агенцията ще създаде и публична уебстраница с информация за недостига на лекарства. Данните, свързани с клиничните изпитвания и информацията за разрешените за употреба лекарствени продукти, ще бъдат предоставяни бързо и прозрачно.

Цитат

Докладчикът Николас Гонсалес Касарес (С&Д, Испания) заяви: "Новият регламент прави по-прозрачни както Агенцията, така и всички участници във веригата на доставки, като ги включва в по-голяма степен в процеса и насърчава сътрудничеството между агенциите на ЕС. Освен това ще бъдат подкрепени клиничните изпитвания за разработване на ваксини и лечения, което ще повиши прозрачността по тези въпроси. Европейска платформа за мониторинг на недостига ще предостави на Агенцията ключов инструмент за наблюдение на доставките на лекарства и за предотвратяване на недостига им. Накратко, повече прозрачност, повече участие, повече координация, по-ефективен мониторинг и повече превенция."

Следващи стъпки

След окончателното гласуване в пленарната зала, текстът ще бъде публикуван в Официален вестник на ЕС. Регламентът ще се прилага от 1 март 2022 г.

Контекст

Като част от изграждането на Европейски здравен съюз, на 11 ноември 2020 г. Комисията предложи нова рамка за здравна сигурност, подходяща за бъдещите предизвикателства в областта на здравеопазването, въз основа на поуките от борбата с COVID-19, която включва предложение за увеличаване на правомощията на Европейската агенция по лекарствата.

Допълнителна информация

 

Процедурни стъпки

Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните

Прессъобщение: Споразумение за по-силна роля на регулаторния орган на ЕС за лекарствата (28.10.2021 г.)

Процедурно досие

Законодателен влак

Профил на докладчика

ЕМА ще бъде по-добре подготвена да се справи с недостига на лекарства © I Viewfinder/AdobeStock

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg