Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

По време на дебат относно руското нашествие в Украйна членовете на ЕП изразиха непоколебима подкрепа за Украйна и за усилията за сближаване на страната с европейската общност.

Във вторник Европейският парламент проведе извънредна пленарна сесия в Брюксел, за да оцени военното нападение на Русия срещу Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски и председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук говориха чрез видеоконферентна връзка от Киев. В дебата участваха и председателите на Европейския съвет и на Комисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, както и Върховният представител Жозеп Борел.

Откривайки дебата, председателят на Парламента Роберта Мецола заяви: "Днес се намираме в сянката, хвърлена от войната на Путин. Война, която не сме провокирали. Война, която не ние започнахме. Скандално нахлуване в суверенна, независима държава. От името на Европейския парламент осъждам по най-категоричен начин руската военна агресия срещу Украйна и изразявам солидарността си с всички страдащи и с всички жертви."

"Ние ще се изправим. Няма да отвърнем поглед, когато борещите се по улиците за нашите ценности се изправят срещу огромната военна машина на Путин. Ще подкрепим юрисдикцията на Международния наказателен съд и разследването на военните престъпления в Украйна. Ще се търси отговорност от него", добави тя.

Зеленски призовава ЕС да докаже, че е на страната на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви "в промеждутъка между ракетните удари", че Парламентът и лидерите на ЕС сега трябва да "докажат, че ЕС е с Украйна". "Днес говоря от името на гражданите на Украйна, които я защитават, като плащат най-високата цена", продължи той.

Г-н Зеленски се спря на нападението срещу Харков, "градът с най-големия площад в страната, наречен "Площад на свободата". "Тази сутрин две ракети удариха този площад на свобода", при което загинаха десетки хора. Това е цената, която плащаме за нашата свобода. Отсега нататък всеки площад във всеки украински град ще се нарича "Площад на свободата".

"Ние се борим за нашите права, за нашите свободи, за нашия живот, а в момента - и за нашето оцеляване. Борим се и за това да бъдем равноправни членове на Европа. Така че сега докажете, че сте с нас", обърна се той към евродепутатите. "Докажете, че наистина сте европейци, и тогава животът ще победи смъртта, и светлината ще победи мрака. Слава на Украйна".

Председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук заяви пред евродепутатите: "Украйна защитава границата на цивилизования свят и ако Украйна падне, никой не знае къде ще спрат руснаците". Той настоя, че най-добрият начин да се подкрепи Украйна "е истинското признаване на нашите европейски стремежи"

"Това брутално, масирано нашествие в Украйна е неоправдано, непровокирано и се основава на подли лъжи, и се случва поради една-единствена причина: защото на площад "Майдан" вие избрахте свободата, демокрацията и върховенството на закона", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, като нарече инвазията на руския президент Владимир Путин "геополитически тероризъм". Той увери евродепутатите, че Съветът ще анализира "сериозното, символично, политическо и, според мен, легитимно искане" на Украйна за присъединяване към ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: "Това е момент на истината за Европа. Това е сблъсък между върховенството на закона и върховенството на оръжието, между ред, основан на правила, и открита агресия. Не можем да приемаме сигурността си за даденост, трябва да инвестираме в нея". Тя подчерта, че "ако Путин се е стремял да раздели ЕС, НАТО и международната общност, той е постигнал точно обратното".

"За да се постигне мир, трябват двама, а за война е достатъчен един, както показа г-н Путин. Ето защо трябва да увеличим много нашия капацитет за възпиране, за да предотвратим война", заяви Върховният представител Жозеп Борел. "Защитата на върховенството на закона и укрепването на търговските отношения няма да са достатъчни, за да превърнем света в мирно място", добави той.

Можете да гледате записа на изявленията на председателите Мишел и фон дер Лайен и на заместник-председателя Борел.

Започна нова ера

Думата взеха всички лидери на групи в ЕП: Манфред Вебер (ЕНП, Германия), Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания), Стефан Сежурне (Renew, Франция), Филип Ламбертс (Зелените/ЕСА, Белгия), Марко Дзани (ИД, Италия), Ришард Антони Легутко (ЕКР, Полша) и Манон Обри (Левите, Франция). Можете да гледате записа на техните изказвания тук.

Много евродепутати подчертаха, че руското нашествие в Украйна бележи началото на нова ера за Европа и света. Те осъдиха бруталната агресия на руския президент Владимир Путин и Кремъл и изразиха възхищението си от начина, по който украинската армия и народът устояват на нападението, борейки се за своята страна, свобода, демокрация и общоевропейски ценности.

Те също така приветстваха силния отговор на Европа на незаконното нападение, като приетите пакети от санкции, като същевременно подчертаха необходимостта да останат единни, за да продължат да се справят със сериозните предизвикателства пред тях.

Някои членове на ЕП препоръчаха да се признаят европейските стремежи на Украйна и борбата ѝ за свобода, като се активизира работата на ЕС за предоставяне на статут на страна кандидатка за членство в ЕС. Други изтъкнаха значението на съвместното преодоляване на последиците от санкциите срещу Русия за европейската икономика, която все още се възстановява от глобалната пандемия, чрез осигуряване на подкрепа за най-засегнатите държави, както и за предприятията и гражданите. Накрая някои изтъкнаха необходимостта от приемане на украинците, бягащи от войната, и от споделяне на тази отговорност от всички държави от ЕС.

Можете да гледате целия дебат отново тук. (01.03.2022)

Допълнителна информация

 

Изявление на лидерите на Европейския парламент относно Украйна (24.02.2022 г.)

Подкомисия по сигурност и отбрана

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg