Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Заключителното заседание на гражданския панел по въпросите на икономиката, образованието, младежта, културата, спорта и цифровизацията се проведе в Дъблин през уикенда.

Последният набор от препоръки в рамките на четирите европейски граждански панела на Конференцията за бъдещето на Европа беше представен в неделя. Панелът на тема „По-силна икономика, социална справедливост и работни места/Образование, култура, младеж и спорт/цифрова трансформация“ проведе третото си и заключително заседание в Дъблинския замък на 25-27 февруари. Домакин на събитието беше Институтът по международни и европейски въпроси (IIEA).

Участниците изготвиха своите 48 препоръки на базата на работата си в предишните две сесии, проведени в Страсбург през септември 2021 г. и онлайн през ноември 2021 г., като се фокусираха върху следните направления: работа в Европа, икономика за бъдещето, справедливо общество, образование в Европа, етична и приобщаваща демократизация на цифровизацията.

Участниците също така многократно изразиха своята солидарност с гражданите на Украйна по време на изказванията си и по време на общата снимка.

Може да проследите записите от пленарните заседания на панела от петък и неделя.

Устойчива икономика и качествени работни места

Препоръките подчертават нуждата от преход към устойчиво развитие на икономиката. Европа следва да отхвърли използването на пластмасови опаковки и планираното остаряване на продуктите, да увеличи използването на енергия от възобновяеми източници и да стимулира компаниите да намалят екологичните щети от производството си.

Гражданите призоваха за единна система за информацията върху етикетите на храните в ЕС. Те се обявиха за хармонизация на данъците и за налагане на данъчни задължения на компаниите във всяка страна, в която извършват продажби.

ЕС следва да въведе минимална заплата, гарантираща близко качество на живот във всички страни в ЕС, препоръчаха участниците. Компаниите трябва да бъдат насърчавани да запазват работните си места, особено тези, които изискват работа от вкъщи, в ЕС вместо да ги преместват в страни с по-ниски трудови разходи.

Социална справедливост

Участниците поискаха гаранции за осигуряването на социални и здравни грижи за възрастните хора и заявиха, че минималните пенсии трябва да бъдат над прага на бедността. Достъп до приемливи социални жилища, еднакви семейна права във всички страни от ЕС и правила за евтаназията бяха сред другите искания.

Образование и обучение

Изучаването на чужди езици трябва да започва още в детската градина, тъй като то прави другите страни и култури по-близки, заявиха участниците. Препоръчва се опасностите, свързани с цифровизацията и интернет, да бъдат включени в програмата на основните училища, а ЕС да разработи платформи с обучителни материали относно промените в климата и екологични въпроси.

Цифров преход

Европейският съюз следва да засили капацитета си за борба с киберпрестъпността и незаконното съдържание онлайн, да инвестира в качествена цифрова инфраструктура и да работи за по-добра информираност относно фалшивите новини и дезинформацията, настояват гражданите. Мерките срещу дезинформацията трябва да включват правила, заставящи алгоритмите в социалните мрежи да оценяват достоверността на публикуваното съдържание, както и изграждането на независима платформа за оценяване на информацията, предоставяна от традиционните медии.

Участниците във форума призоваха и за по-добро прилагане на правилата относно защитата на данните.

Следващи стъпки

Общо 80 представители на гражданските панели (по 20 от всеки панел, от които най-малко една трета са на възраст между 16 и 25 години) участват в пленарните сесии на Конференцията, където ще бъдат формулирани окончателните предложения на конференцията.

Вече всички четири граждански панела са финализирали своите препоръки. Предходните три бяха по темите:

Препоръките от първите два панела бяха обсъдени на пленарното заседание на Конференцията на 21-22 януари, а тези на другите два ще бъдат обсъдени на следващото пленарното заседание, което ще се проведе в Европейския парламент в Страсбург на 11-12 март. Окончателните предложения от пленарните заседания ще бъдат представени на Изпълнителния съвет на конференцията през пролетта.

Контекст

Четирите европейски граждански панела вземат предвид приноса на гражданите от цяла Европа, събран в рамките на Многоезичната цифрова платформа и на събития, организирани в отделните държави членки. Работата на гражданските панели беще подпомогната от изтъкнати представители на академичните среди и други експерти. Гражданите, участващи в панелите, са избрани на случаен принцип от независимо дружество за проучване на общественото мнение, като са използвани методологии, които гарантират, че те са представителни за многообразието на ЕС по отношение на географски произход, пол, възраст, социално-икономическо положение и ниво на образование.

Гражданите в цяла Европа могат да продължат да участват в Конференцията чрез Многоезичната цифрова платформа.

Допълнителна информация

 

 Инфографика: процесът на работа на Конференцията за бъдещето на Европа

Инфографика: хронология на Конференцията за бъдещето на Европа

Свободен достъп до снимки, видео и аудиоматериали (Европейски граждански панели)

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg