Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

•Злонамерени и авторитарни държави, като Русия и Китай, манипулират информацията, за да накърнят демокрацията в ЕС

•Европейските граждани и правителства до голяма степен не са наясно със заплахите от чуждестранните сили

•Призив за санкции срещу чуждестранна намеса и кампании за дезинформация

•Властите следва да обмислят възможността за отнемане на лицензите на организации, разпространяващи чуждестранна държавна пропаганда

Липсата на осведоменост и мерки за противодействие в ЕС превръщат намесата в привлекателна тактика за злонамерени чуждестранни участници и застрашават демокрацията, казват евродепутатите.Проучването на Парламента за изясняване на начина, по който злонамерените чуждестранни сили манипулират информацията и се намесват в ЕС, за да подкопаят демократичните процеси, стигна до заключението, че злонамерените участници могат без страх от последствия да влияят на изборите, да извършват кибератаки, да привличат на своя страна бивши високопоставени политици и да поляризират обществения дебат.Докладът на специалната комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в Европейския съюз (INGE), твърди, че липсата на осведоменост като цяло относно мащаба на чуждестранната намеса и информационна манипулация основно от страна на Русия и Китай се изостря допълнително от пропуските в законодателството и недостатъчната координация между държавите от ЕС .В продължаващата агресивна война срещу Украйна руското правителство демонстрира, че "дори информацията може да бъде използвана като оръжие", докато Русия разпространява "дезинформация с безпрецедентна злонамереност и мащаб", за да заблуди своите граждани и международната общност относно войната. Парламентът приветства въведената наскоро в целия ЕС забрана за излъчване на руски пропагандни канали като „Спутник ТВ“ и „RT“ (известна преди като „Russia Today”).ПротиводействиеДокладът настоятелно призовава ЕС да създаде обща стратегия за справяне с дезинформацията, включително чрез въвеждане на специфични санкции, отнасящи се до чуждестранна намеса и кампании за дезинформация. Членовете на ЕП настояват също така за включване на организациите на гражданското общество в повишаването на обществената осведоменост и разпространението на обща информация, както се вижда в примера за най-добри практики в Тайван, и подчертават необходимостта от работа в световен мащаб с партньори със сходни възгледи.Освен това Парламентът препоръчва следните мерки:

 • плуралистични, независими медии с широко разпространение, журналисти, проверители на факти и изследователи следва да получат публично финансиране;
 • обмисляне на възможността за отнемане на лицензите на организации, разпространяващи чуждестранна държавна пропаганда;
 • принуждаване платформите на социалните медии, които служат като средство за чуждестранна намеса, да спрат укрепването на неавтентични профили, които разпространяват вредни чужди вмешателства, включително на езици, различни от английския език;
 • европейските университети следва да преразгледат сътрудничеството си с институтите „Конфуций“, които са китайски лобистки платформи;
 • изясняване на „крайно неподходящите“ отношения между някои европейски политически партии и Русия;
 • забрана на чуждестранно финансиране на европейски и национални политически партии;
 • спешно подобряване на киберсигурността, определяне на софтуера за наблюдение, като например Pegasus, за незаконен; както и
 • ограничаване на възможността чуждестранни сили да наемат бивши водещи политици след като последните са напуснали работата си.

Проектът на доклад беше приет с 552 гласа „за“, 81 гласа „против“ и 60 гласа „въздържал се“. За повече информация натиснете тук.Цитат„Докато войната в Украйна продължава, онлайн платформите и технологичните компании трябва да заемат позиция, като суспендират профили, които отричат, възхваляват или оправдават агресията, военните престъпления и престъпленията срещу човечеството. В дългосрочен план се нуждаем от ясна стратегия от страна на Европейската комисия и от истински обвързващи правила на ЕС за отчетност и прозрачност за онлайн платформите. Устойчивостта трябва да бъде нашият защитен щит - трябва да инвестираме масивно в подкрепа на независимите качествени медии, включително в съседните на ЕС страни", каза докладчикът Сандра Калниете (EНП, Латвия).„В продължение на двадесет години, подхранвани от мита за края на историята, убедени, че вече нямат врагове, европейските елити проявяваха озадачаваща наивност и виновно лекомислие. Тази комисия, създадена, за да сложи край на тази немарливост, работи, за да събуди Европа, така че нашите демокрации да се научат да се защитават“, заяви председателят Рафаел Глюксман (С&Д, Франция).КонтекстСпециалната комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в Европейския съюз (INGE), беше създадена през юни 2020 г. След около 50 изслушвания на около 130 експерти, мандатът на комисията от една година и половина изтича на 23 март.

Допълнителна информация

 Приетият текст ще бъде достъпен тук (9.3.2022 г.)

Видеозапис от дебата (8.3.2022 г.)

Резултатът от поименното гласуване ще бъде достъпен тук (9.3.2022 г.)

Видеозапис от пресконференцията (8.3.2022 г.)

Процедурно стъпки

Видео откъси от дебата и резултати от гласуването

Европейците, включително политиците, често не са наясно със заплахата от дезинформация © DIGITALSHAPE / AdobeStock

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

 • 1
 • 2
 • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg