Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Месец след като Русия нападна Украйна, членовете на ЕП единодушно осъдиха бруталното нашествие и призоваха ЕС да наложи допълнителни санкции срещу Москва и да защити европейската икономика.

В пленарен дебат с председателите Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен относно неформалната среща на върха във Версай (10-11 март) и предстоящия Европейски съвет (24-25 март), членовете на ЕП похвалиха държавите членки на ЕС за бързата им реакция при приемането на безпрецедентни санкции срещу Русия непосредствено след нападението. Те приветстваха и начина, по който бяха посрещнати милионите бежанци, бягащи от войната в Украйна.

"Русия е отговорна за тази война", подчерта председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, като осъди смъртта, разрухата и страданията, причинени на украинския народ и неговите градове. Мишел увери евродепутатите, че няма да има безнаказаност за лицата, отговорни за военните престъпления, и даде висока оценка на международната коалиция, която се е обединила с "общата цел да победи Владимир Путин". С оглед на мира и просперитета като основна цел, ЕС трябва да намали енергийната си зависимост, да подобри архитектурата си за сигурност и да укрепи основите на икономиката си, заключи той.

"Ако свободата има име, то това име е Украйна, а украинското знаме е знамето на свободата днес", заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен. Тя подчерта, че ЕС ще направи така, че тази война да се превърне в стратегически провал за Путин. Строгите санкции вече нанасят тежък удар и достъпът до ресурсите, които Путин използва за финансиране на тази война, трябва да бъде спрян. По отношение на енергетиката тя уточни, че "енергийната политика е също и политика на сигурност" и че ЕС вече е приел и ще продължи да приема мерки, за да стане независим от вноса на руски газ и нефт.

Повечето членове на ЕП се съгласиха, че ЕС трябва да засили стратегическата си автономност по отношение на отбраната и енергетиката и трябва да го направи бързо. Като отбелязаха, че вносът на руски газ в ЕС косвено финансира руската атака срещу Украйна, те се застъпиха за диверсификация на покупките на енергийни ресурси и за инвестиции във възобновяеми енергийни източници. Мнозина посочиха ефекта, който повишаването на цените на енергията оказва върху икономиката и рисковете за продоволствената сигурност, и призоваха за подкрепа на семействата и предприятията.

По време на дебата бяха повдигнати и въпросите за перспективите за присъединяване на Украйна към ЕС и необходимостта от отстояване на демокрацията срещу други автократични режими, като например Китай. Накрая няколко евродепутати настояха, че всички държави членки трябва да споделят отговорността за защитата на хората, които бягат от Украйна, а не само съседните държави.

Можете да гледате целия дебат отново тук.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg