Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

•Повече от 10 млрд. евро за нуждите на бежанците

•ЕС ще плати всички средства по сметките за сближаване за 2021 и 2022 г.

•Ще бъдат предоставени до 420 млн. евро от неизползваните средства по линия на вътрешните работи за периода 2014-2020 г.

В четвъртък ЕП даде зелена светлина за пренасочване на средства от ЕС за регионално развитие и убежище към страните от ЕС, които приютяват хора, бягащи от руското нашествие в Украйна.

Само две седмици след като Европейската комисия представи предложението си, евродепутатите приеха мерките на Действия по линия на сближаването за бежанците в Европа (CARE), по неотложна процедура с 562 гласа "за", два гласа "против" и трима въздържали се.

Фондове засближаване за бежанците

Актуализацията на действащите правила на политиката на сближаване ще позволи бързото преразпределяне на наличните средства, за да се помогне на държавите от ЕС и техните региони да предоставят спешна подкрепа (временно настаняване, снабдяване с храна и вода, медицински грижи или образование) на хората, бягащи от руската агресия в Украйна. Това може да включва средства по политиката на сближаване за периода 2014-2020 г., които все още не са разпределени или изразходвани, както и допълнителни 10 млрд. евро от фондовете "REACT-EU".

Държавите от ЕС могат да подадат заявление до ЕС за възстановяване на средствата, които са изразходвали за подпомагане на украинските бежанци, със задна дата, считано от 24 февруари - датата, на която Русия нахлу в Украйна. ЕС ще може да финансира 100% (вместо обичайните 85%) от средствата за сближаване, изразходвани от държавите членки, за още една година (от средата на 2021 г. до средата на 2022 г.).

Кохезионните фондове на ЕС подпомагат инвестиции, които насърчават икономическото, социалното и териториалното сближаване на ЕС, като се опитват да коригират неравенството между неговите региони.

Фондове в областта на вътрешните работи

С 575 гласа "за", 4 гласа "против" и 3 гласа "въздържал се" евродепутатите удължиха с една година - до средата на 2024 г. - срока, в който могат да се използват фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и фонд "Вътрешна сигурност" за периода 2014-2020 г., за да се даде на държавите членки бърз достъп до неизползваните средства. 420 млн. евро могат да бъдат освободени, за да бъдат изразходвани за настаняване, храна, здравни грижи или допълнителен персонал.

Контекст

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари повече от 3 млн. души са напуснали страната, като повечето от тях са се насочили към съседните държави.

Следващи стъпки

Сега проектът за правила ще бъде предаден на Съвета на ЕС за официално приемане.

Регламентът ще влезе в сила един ден след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg