Новини

Медиен пакет с аудио-визуални материали и прессъобщения относно посещението на Р. Мецола в Киев и Полша.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола посети Киев в петък, за да изрази подкрепата на Европейския съюз към украинския народ, да осъди необоснованото руско нападение и да изрази надеждата си за бързото разрешаване на конфликта.

Председателят Р. Мецола посети Киев по покана на председателя на украинския парламент Върховна Рада Руслан Стефанчук.

„Тук съм, за да ви кажа, че сме с вас, и в добри времена и в трудни времена. Никога няма да ви изоставим“, заяви председателят Р. Мецола в обръщението си към Върховната Рада.

По време на престоя си в Киев председателят Р. Мецола се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, с министър-председателя Денис Шмихал, с председателя на Върховната Рада Руслан Стефанчук, както и с представители на политическите групи. 

Снимки и видеоматериали, включително речта на председателя на ЕП Р. Мецола пред Върховната Рада, както и изявлението й за медиите заедно с председателя Стефанчук, са достъпни в Мултимедийния център на Европейския парламент:

Прессъобщение: Роберта Мецола подкрепя украинския народ в Киев (EN)

Реч на Р. Мецола пред Върховната Рада: Смелост и надежда за народа на Украйна (EN)

Снимки и видеоматериали:

Медиен пакет: Солидарност с Украйна

Видеозапис: Обръщение на председателя на ЕП Р. Мецола към Върховната Рада

Видеозапис: Среща на Р. Мецола с президента на Украйна В. Зеленски

Посещение в Полша

В събота, заедно с полския министър-председател Матеуш Моравецки, председателят на ЕП Р. Мецола посети училище в град Отвоцк, в близост до Варшава, в което са настанени украински семейства, бягащи от войната.

Тя заяви: „Впечатлени сме от усилията, положени от Полша, нейните общности и граждани. Вие предоставихте на хората в нужда безопасно и сигурно пространство. Толкова е затрогващо да видя това — това е най-доброто от Европа.“

„Същевременно Полша носи най-голямата тежест на последиците от войната от държавите извън Украйна. Ето защо се нуждаем от по-голяма подкрепа за Полша и други държави, които приемат бежанци от войната в Украйна“, призова тя.

Прессъобщение на ЕП: Роберта Мецола: Повече подкрепа за държавите, приемащи украински бежанци (EN)

Дебати по време на пленарната сесия на 4-7 април

По време на пленарната сесията следващата седмица в Страсбург Европейският парламент ще проведе серия от дебата и гласувания, свързани с положението в Украйна, по-специално дебат във вторник относно защитата на децата и младите хора, които бягат от насилието, както и дебат в сряда относно резултатите от срещата на върха на Европейския съвет.

Допълнителна информация относно темите и дебатите може да намерите в Информационния бюлетин за пленарната сесия - 4-7 април 2022 г. 

Допълнителни аудиовизуални материали относно подкрепата на ЕП за Украйна:

На 1 март 2022 г. президентът на Украйна Володимир Зеленски направи обръщение към Европейския парламент по време на извънредно пленарно заседание:

Прессъобщение на ЕП: Руската атака срещу Украйна бележи нова ера за Европа, смятат евродепутатите

Видеозапис: Обръщение на В. Зеленски към Европейския парламент

В подкрепа на Върховната Рада Европейският парламент стартира специален съвместен уебсайт, където се публикуват новини, видеоматериали и подкастове, информация за законодателство и резолюции, за подкрепата на ЕС към Украйна.

Прессъобщение: Европейският парламент стартира уебсайт в сътрудничество с украинския парламент (EN)

Връзка към интернет страницата: The EU stands with Ukraine

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg