Новини

•По-малко излишни кабели и зарядни устройства: в полза на околната среда и потребителите

•USB Type-C порт за зареждане като нов стандарт за преносими устройства

•Членовете на ЕП искат хармонизиране на безжичното зареждане

Парламентът е готов да започне преговори за общо зарядно устройство, за да се намалят електронните отпадъци и да се направи по-удобно използването на различни електронни устройства.

Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите прие позицията си по изменената Директива за радиооборудването на 20 април, а в сряда сутринта преговорната позиция на Парламента беше потвърдена в пленарна зала. Сега Парламентът е готов да започне преговори с правителствата на ЕС за окончателния вид на законодателството.

Новите правила ще гарантират, че потребителите вече няма да се нуждаят от ново зарядно и кабел всеки път, когато купуват ново устройство, а ще могат да използват едно зарядно устройство за всички свои малки и средни електронни уреди. Мобилните телефони, таблетите, цифровите фотоапарати, слушалките, портативните конзоли за видеоигри и преносимите високоговорители, които могат да се зареждат чрез кабел, ще трябва да бъдат оборудвани с USB Type-C порт за зареждане, независимо от производителя. Изключения ще се прилагат само за устройства, които са твърде малки, за да имат USB Type-C порт, като например смарт часовници, устройства за проследяване на здравето и някои спортни съоръжения.

Това преразглеждане е част от по-широките усилия на ЕС да направи продуктите по-устойчиви, по-специално електрониката на пазара на ЕС, и да намали електронните отпадъци.

Ясна информация относно зареждането

Членовете на ЕП искат също така да има ясна информация и етикетиране на новите устройства относно възможностите за зареждане, както и дали даден продукт включва зарядно устройство. Това би помогнало да се избегне объркването и да се улеснят решенията за покупка на потребителите, които често притежават няколко различни устройства и не винаги се нуждаят от допълнителни зарядни устройства.

Тъй като безжичното зареждане се използва все повече, членовете на ЕП искат Европейската комисия да представи стратегия до края на 2026 г., която да позволи на всички нови решения за зареждане да работят съвместно. Целта е да се избегне нова фрагментация на пазара, да продължи намаляването на отпадъците за околната среда, да се гарантира, че решенията за зареждане са удобни за потребителите и да се избегне така нареченият ефект на "заключване", създаден от зависимостта на потребителя от един производител.

Цитат

Докладчикът Алекс Аджус Салиба (С&Д, МТ) заяви: "При положение, че всяка година в Европа се доставят половин милиард зарядни устройства за преносими устройства, които генерират 11 000 до 13 000 тона електронни отпадъци, едно единствено зарядно устройство за мобилни телефони и други малки и средни електронни устройства би било от полза за всички. Тази наистина всеобхватна промяна на политиката се основава на предложението на Комисията, като призовава за оперативна съвместимост на технологиите за безжично зареждане до 2026 г. и за подобряване на информацията, предоставяна на потребителите, с ясни етикети. Освен това разширяваме обхвата на предложението, като добавяме още продукти, като например лаптопи, които ще трябва да отговарят на новите правила."

Контекст

През последното десетилетие Парламентът и неговата комисия по вътрешен пазар и защита на потребителите настояват за общо решение за зарядни устройства, като неколкократно призовават Комисията да предприеме действияЗаконодателното предложение беше внесено на 23 септември 2021 г.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg