Новини

•Евродепутатите приветстват амбициозния и конструктивен резултат от пленарната сесия на Конференцията•Парламентът ще подготви конкретни предложения за започване на преразглеждането на основополагащите договори за ЕС•По-голяма интеграция в области като енергетика, отбрана, институции на ЕС, приобщаващ и устойчив растеж

•Необходимо е право на законодателна инициатива за Парламента и прекратяване на единодушието в Съвета

•Членовете на ЕП са готови да дадат своя принос, за да гарантират, че очакванията на гражданите ще бъдат изпълнени

Членовете на ЕП подкрепят амбициозните, водени от гражданите предложения на пленарната сесия на Конференцията за бъдещето на Европа за дълбоко реформиране на ЕС.

В сряда Парламентът прие с вдигане на ръка резолюция относно последващите действия във връзка със заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

Парламентът признава, че "амбициозните и конструктивни предложения", отправени от Конференцията, изискват промени в Договора, например относно по-опростен, по-прозрачен, по-отговорен и по-демократичен ЕС. За тази цел той отправя искане към Комисията по конституционни въпроси (AFCO) да подготви предложения за реформа на Договорите на ЕС, която да се осъществи чрез Конвент в съответствие с член 48 от Договора за Европейския съюз. В този процес ЕС трябва да премине към устойчив, приобщаващ и стабилен модел на растеж, като се обърне специално внимание на МСП, казват евродепутатите и призовават за пълно прилагане на Европейския стълб на социалните права. Те също така призовават ЕС да играе водеща роля в борбата с изменението на климата, опазването на биологичното разнообразие и насърчаването на устойчивостта в световен мащаб. Членовете на ЕП подчертават също, че по-задълбочената политическа интеграция и истинска демокрация могат да бъдат постигнати чрез право на законодателна инициатива за Парламента и чрез премахването на изискването за постигане на единодушие в Съвета.

Безпрецедентно упражнение по демокрация на участието

По време на дебата във вторник голямото мнозинство от членовете на ЕП подчертаха, че очакванията, приоритетите и опасенията на гражданите са били чути ясно и отчетливо в това безпрецедентно упражнение на демокрацията на участието и че крайният резултатът трябва да бъде зачитан.

Много от тях подчертаха, че гражданите трябва да участват по-активно заедно с по-силно демократично представителство на равнище ЕС. Други посочиха конкретни области, в които предложенията на гражданите изискват дълбоки промени, включително истински европейски избори, както и нови правомощия на ЕС в области като здравеопазването, енергетиката, миграцията и отбраната. Някои говорители разкритикуваха Конференцията, като заявиха, че процесът е бил погрешен и че предложенията не отразяват общественото мнение.

Следващи стъпки

В Деня на Европа (9 май) тримата съпредседатели на Изпълнителния съвет ще представят на председателите на институциите на ЕС окончателния доклад от Конференцията по време на заключителното събитие в Страсбург.

Контекст

На 30 април 2022 г. пленарната сесия на Конференцията прие нейните 49 предложения. Те включват повече от 300 мерки по 9 теми и се основават на 178 препоръки от европейските граждански панели, принос от националните панели и събития, идеи от европейското младежко събитие и 43 734 приноса по 16 274 идеи, записани на многоезичната цифрова платформа.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg