Новини

Португалски проект за трансгранично сътрудничество чрез музика спечели първата награда на младежкия конкурс „Карл Велики“ за 2022 г.

Всяка година национални журита отличават проекти на млади хора от всяка страна в ЕС, които насърчават сътрудничеството и разбирателството между европейците. Националните победители бяха поканени на церемония в Аахен, Германия, на 24 май, където бяха обявени победителите на европейско ниво.

Първата награда в конкурса е 7 500 евро, втората е 5 000 евро, а третата − 2 500 евро.

 

Победителите в конкурса

Първа награда спечели проектът „Оркестър без граници“ от Португалия, който насърчава сътрудничеството между млади музикални таланти от Испания и Португалия с цел намаляване на социалните и културните неравенства.

Уебсайт

Страница във Facebook

Страница в Instagram

Страница в Youtube

Втора награда бе присъдена на чешкия проект „Политика (не само) за младите“, който цели да даде платформа на млади политици от целия политически спектър за дебат относно политиката, демокрацията и правата на човека. Стремежът е да се подобри информираността и да се засили активността на младите хора в обществото.

Уебсайт

Страница в Discord

Страница във Facebook

Страница в Instagram

Страница в Youtube

Трето място зае германската инициатива „Украински ритми − Европейска публична сфера“, реализирана от неправителствената организация Democracy International. Проектът, който се проведе от април до октомври 2021 г., събра хора от 36 страни за онлайн дискусия за демокрацията, политиката за развитие и европейската интеграция с акцент върху отношенията между ЕС и Украйна. Участниците изготвиха предложения за Конференцията за бъдещето на Европа.

Уебсайт

Страница във Facebook

Страница в Instagram

Профил в Twitter

Страница в Youtube

 

Национални победители

През 2022 г. България бе представлявана в конкурса от Лятната академия "Перспективи", която събира чуждестранни студенти на летен стаж в България с млади хора от малки населени места. Целта е чрез неформални методи на обучение младежите от места с ограничени перспективи да придобият социални умения и увереност.

От лятото на 2016 г. „Институт Перспективи“ е домакин на студенти от различни европейски университети, които осъществяват своите учебни практики на терен в различни малки населени места в България. Основната цел на проекта е да създава предпоставки за повишаване ангажираността на младежите от малките общности и селските райони в страната в образователни, социални и културни мероприятия през летните месеци. По този начин се бори и с основното предизвикателство спрямо пълноценната социализация на младите хора, а именно зависимостите.

До момента над 25 млади европейци, участници и в „Еразъм+“, са реализирали своите тримесечни стажове в страната, допринасяйки за активното включване на младежите в обществения живот чрез развиването на нови компетенции като комуникационни умения, емоционална интелигентност, междукултурни взаимоотношения, толерантност и солидарност, умения за публично говорене; гражданско участие и демократични принципи, знания за Европейския съюз, екология и околна среда и дигитализация.

От 2016 г. до шестото издание на Лятна академия „Перспективи“ през 2021 г. по проекта са реализирани младежки инициативи в над 30 различни населени места в България. Последните от тях са в градовете Свищов и Исперих и в село Разбойна. Освен определени социално-икономически условия, обуславящи лош достъп до обществени, транспортни и здравни услуги, както и ограничен достъп до занимания в свободното време, младежите от тези региони са изправени и пред допълнително предизвикателство, идващо от техния религиозен и етнически произход.

Програмите по проекта се осъществяват посредством образователни сесии и курсове, физически дейности сред природата, ролеви игри, дебатиране, активни дискусии, както и интерактивни неформални обучителни методи.

Информация за другите национални победители в конкурса.

 

Младежкият конкурс „Карл Велики“

Младежкият конкурс „Карл Велики“ отличава проекти на хора на възраст между 16 и 30 години, които допринасят за разбирателството и единството на европейците. Той се организира съвместно от Европейския парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“. От стартирането на конкурса през 2008 г. в него са участвали повече от 4 650 проекта.

Видеозапис на церемонията по награждаването може да проследите на страницата на Академията за наградата „Карл Велики“ в Youtube.

Повече информация в социалните мрежи можете да откриете чрез официалния хаштаг #ECYP2022.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg