Новини

В Лисабон председателят на Парламента Роберта Мецола произнесе реч относно значимостта на утвърждаването на Европа като фактор за справяне със съвременните глобални предизвикателства. "Светът се нуждае от Европа в най-добра форма. Нуждаем се от тази надежда."

„Европа е избор — избор, който държавите направиха, защото разбраха, че имаме най-големи шансове, ако сме заедно. Избрахме Европа.“ Това беше посланието на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола по време на конференциите в Ещорил през 2022 г. в Лисабон.

Няколко дни преди речта за състоянието на Съюза председателят Мецола подчерта, че е необходимо спешно да бъдат взети решения. „Европа има силата да променя нещата, но трябва да намерим политическата смелост, за да извършим този скок напред и да променим света. Можем и трябва да направим това. Защото ако не ние напишем бъдещето, то ще бъде написано от онези, които изповядват друго мислене и това ще доведе до много различен край.“

По отношение на незаконната инвазия в суверенна Украйна тя заяви: „Гордея се с реакцията на Европа. Ние подкрепихме Украйна, предоставихме военна помощ, политическа и дипломатическа подкрепа, посрещнахме милиони бежанци, осигурихме финансиране в безпрецедентни размери. Най-значителната политическа стъпка беше да предоставим на Украйна статут на страна кандидатка за членство в ЕС, тъй като Украйна се нуждае от надежда. Украйна се бори в името на Европа и ние няма да я изоставим.“

По отношение на действията за справяне с инфлацията тя заяви: „Хората са загрижени за сметките си, как да изкарат до края на месеца, за света, който ще оставят на децата си. Европа трябва да се изправи, за да посрещне това предизвикателство. Независимо дали става въпрос за справяне с разходите за живот, цените на електроенергията, изменението на климата, отбраната, продоволствената сигурност. Единственият начин да постигнем напредък е да бъдем единни. Има решения, които можем да вземем сега, за да ограничим въздействието: въвеждане на таван на сметките, фиксиране на нашите ценови системи или за отделяне на цената на електроенергията от тази на газа, да компенсираме непосредствения натиск, като същевременно прилагаме дългосрочни стратегии. Ако някога е можело да се говори за „повече Европа“, това е тук и сега.“

„Европа обаче ще оцелее само ако се борим за нея. Ако спрем да я приемаме за даденост. Ако разбираме и обясняваме ползите от нея. Ако се противопоставим на онези, които са решени да я подкопаят. Ако сме в състояние да я реформираме и да преосмислим нашия проект“, подчерта тя.

Съгласно заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа, е необходимо да се предприеме следваща стъпка чрез свикването на Конвент. „Трябва да гарантираме, че ще продължим диалога, за да оставим на следващите поколения една добре функционираща Европа. Не можем да рискуваме да изостанем само защото бюрокрацията ни е твърде тромава да се противопостави или да позволим да надделеят интересите на тесни кръгове. Последната голяма реформа беше проведена преди едно поколение. Знаем, че онова, което е работило за ЕС-15, е на границата на капацитета си при ЕС-27 и няма да може да отговори на нуждите на ЕС-32 или ЕС-36. Време е.“

Въпреки множеството промени и тежките реалности, пред които е изправен светът, Мецола заключи: „Аз съм оптимист. Убедена съм, че благодарение на Европа светът на бъдещето ще бъде по-добър от този, който остава зад нас. Изпълнена съм с надежда. Надежда в бъдещето, надежда в следващите поколения. Уверена съм във възможностите на нашето време и когато гледам младите хора в цяла Европа, знам, че бъдещето е ведро“.

Пълният текст на речта на председателя Мецола е достъпен тук.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg