Новини

• Изменение на климата: нови правила за предприятията за ограничаване на обезлесяването в световен мащаб - От 1990 г. до 2020 г. обезлесената площ е по-голяма от тази на ЕС, като потреблението в ЕС представлява около 10% от тези загуби

• Парламентът иска новите правила да обхванат също така свинското, овчето и козето месо, птичето месо, царевицата, каучука, дървените въглища и печатните хартиени продукти

• Правата на човека и правата на коренното население да бъдат добавени като изисквания

С цел борба с глобалното изменение на климата и загубата на биологично разнообразие, ЕП изисква от дружествата да гарантират, че продуктите, продавани в ЕС, не произхождат от обезлесени или деградирали земи.

Днес Европейският парламент прие позицията си по предложението на Комисията за регламент относно продукти, които не водят до обезлесяване, с 453 гласа "за", 57 гласа "против" и 123 гласа "въздържал се".

Новият закон ще задължи дружествата да проверяват (т.нар. "надлежна проверка") дали стоките, продавани в ЕС, не са произведени върху обезлесени или деградирали земи навсякъде по света. Това би гарантирало на потребителите, че продуктите, които купуват, не допринасят за унищожаването на гори, включително на незаменими тропически гори, и по този начин би намалило приноса на ЕС към изменението на климата и загубата на биологично разнообразие.

Членовете на ЕП искат също така предприятията да проверяват дали стоките са произведени в съответствие с разпоредбите за правата на човека в международното право и дали зачитат правата на коренното население.

Разширяване на обхвата

Предложението на Комисията обхваща едрия рогат добитък, какаото, кафето, палмовото масло, соята и дървесината, включително продукти, които съдържат, са били хранени с или са били произведени с помощта на тези стоки (като кожа, шоколад и мебели). Парламентът иска да включи също така свине, овце и кози, домашни птици, царевица и каучук, както и въглища и печатни изделия. Членовете на ЕП настояват също така продуктите да не са произведени върху земя, обезлесена след 31 декември 2019 г. - една година по-рано от това, което предложи Комисията.

Парламентът иска също така финансовите институции да бъдат обект на допълнителни изисквания, за да се гарантира, че техните дейности не допринасят за обезлесяването.

Надлежна проверка и контрол

Въпреки че нито една държава или стока няма да бъде забранена, дружествата, които пускат продукти на пазара на ЕС, ще бъдат задължени да упражняват надлежна проверка, за да оценят рисковете в своята верига на доставки. Те могат например да използват инструменти за сателитен мониторинг, одити на място, изграждане на капацитет на доставчиците или изотопно изследване, за да проверят откъде идват продуктите. Органите на ЕС ще имат достъп до съответната информация, като например географски координати. Анонимизираните данни ще бъдат достъпни за широката общественост.

Въз основа на прозрачна оценка Комисията ще трябва да класифицира държавите или част от тях в нисък, стандартен или висок риск в рамките на шест месеца от влизането в сила на настоящия регламент. Продуктите от държави с нисък риск ще подлежат на по-малко задължения.

Цитат

След гласуването докладчикът Кристоф Ханзен (ЕНП, Люксембург) заяви: "Ние се отнасяме сериозно към борбата с изменението на климата и загубата на биологично разнообразие. Като отчитаме, че ЕС е отговорен за около 10% от обезлесяването в световен мащаб, нямаме друг избор, освен да увеличим усилията си за спиране на обезлесяването в световен мащаб. Ако постигнем правилния баланс между амбиция, приложимост и съвместимост със Световната търговска организация (СТО), този нов инструмент има потенциала да проправи пътя към вериги за доставки без обезлесяване."

Следващи стъпки

Парламентът вече е готов да започне преговори по окончателния закон с държавите членки на ЕС.

Контекст

Според оценките на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО), между 1990 г. и 2020 г. в резултат на обезлесяване са изчезнали 420 млн. хектара гори - площ, по-голяма от тази на ЕС. Потреблението в ЕС представлява около 10 % от обезлесяването в световен мащаб. Палмовото масло и соята са причина за повече от две трети от това.

През октомври 2020 г. Парламентът се възползва от прерогативите си, предвидени в Договора, за да поиска от Комисията да представи законодателство за спиране на глобалното обезлесяване, предизвикано от ЕС.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg