Новини

В годишния дебат за състоянието на ЕС евродепутатите отправиха питания към председателя Фон дер Лайен относно работата на Комисията през изминалата година и предстоящите ѝ планове.

Откривайки дебата, председателят на ЕП Роберта Мецола заяви: "За нас е особена чест, че Олена Зеленска е с нас в този важен ден. Събрали сме се тук на фона на тревожни събития като незаконно и неоправдано нахлуване в суверенна Украйна, висока инфлация, повишаване на цените на енергията и електричеството, климатична катастрофа, повишена продоволствена несигурност и нарастващи разходи за живот. Днес нашето послание трябва да бъде: "Европа ще реагира"."

Относно войната срещу Украйна председателят на Комисията фон дер Лайен заяви: "Путин ще се провали, а Европа ще победи." Тя добави, че санкциите срещу Русия "ще останат". Г-жа фон дер Лайен обяви, че ще бъдат отпуснати 100 млн. евро за възстановяване на разрушените украински училища, както и за включването на Украйна в зоната за свободен роуминг на ЕС и в единния пазар.

Във връзка с покачващите се цени на енергията Комисията ще представи мерки, с които държавите членки да намалят потреблението на електроенергия, и ще предложи ограничаване на приходите на дружествата, които произвеждат електроенергия на ниска цена, за да се съберат над 140 млрд. евро за облекчаване на гражданите. Тя обяви и реформа на пазара на електроенергия. Фон дер Лайен даде да се разбере, че за настоящата енергийна криза и повишаването на цените е виновен единствено Путин.

По повод на Конференцията за бъдещето на Европа председателят фон дер Лайен обеща, че гражданските панели ще се превърнат в редовна практика и че е настъпил моментът за свикване на Европейски конвент.

Сред другите теми, които председателят на Комисията засегна, бяха борбата с чуждата намеса за защита на нашите демокрации, по-тясното сътрудничество с държави като Чили, Мексико, Нова Зеландия, Австралия и Индия, както и предложенията за Европейски фонд за суверенитет, Европейски закон за критичните суровини, Европейска водородна банка и Пакет за облекчаване на МСП.

Можете да гледате цялата ѝ реч тук (част 1част 2част 3част 4).

Изказвания на лидерите на политическите групи

Манфред Вебер (ЕНП, Германия) призова за "зима на солидарността": "Можем да победим Путин и да намалим сметките за ток на хората". По отношение на новите енергийни предложения той изрази съжаление за намалената роля на Парламента и за липсата на лидерство от страна на Съвета. Той също така поиска мораториум върху новото законодателство, за да се избегне допълнително натоварване на земеделските производители и МСП. Накрая, той подчерта, че "няма усилия за координиране на дейностите на ЕС в областта на отбраната" и призова "Комисията да стартира преди декември европейски план за действие в областта на отбраната".

Ангажиментът на ЕС към свободата и целостта на Украйна трябва да бъде твърд, но освен да празнуваме победите, трябва да подкрепим онези, които страдат от социалните и икономическите последици от войната, заяви Ираче Гарсия (С&Д, Испания). "В противен случай ще станем свидетели на нарастващ популизъм", предупреди тя. Г-жа Гарсия приветства извънредните предложения в областта на енергетиката, особено използването на извънредните печалби, реализирани от енергийните компании, защото "не е приемливо някои да стават милионери за сметка на страданията на семействата".

Стефан Сежурне (Renew, Франция) заяви, че борбата на Украйна "е борба за ценностите на Европа, това е нашата борба, борбата за върховенство на закона срещу закона на по-силния". ЕС разполага със средства за бърз и ефективен отговор на последиците от войната за европейските граждани, каза той. Той изрази подкрепа за мерките за намаляване на цените на енергията и призова да бъдат намалени "всички наши зависимости - от храни, суровини, здравеопазване, цифрови и отбранителни инфраструктури". Публичните политики трябва да бъдат приведени в съответствие с целта за стратегическа автономия, заключи той.

"Трябва да продължим да подкрепяме Украйна и дори да увеличим тези усилия", настоя Ска Келер (Зелени/ЕСА, Германия). Необходимо е обаче да се увеличи и солидарността в рамките на ЕС. Трябва да гарантираме, че разходите в тези времена ще бъдат понесени от тези с най-широки рамене, подчерта тя. "В крайна сметка единственият начин за преодоляване на тази криза е да се използва по-малко енергия и повече възобновяема енергия". Г-жа Келер също така призова Комисията да се увери, че "никакви пари няма да бъдат изплатени на Полша и Унгария, ако те не се върнат по пътя на върховенството на закона".

Марко Дзани ( ИД, Италия) изтъкна, че предложените мерки "далеч не са достатъчни, за да донесат конкретна помощ на тези, които страдат днес". "Ограничаването на цената на газа - единствената мярка, която по някакъв начин ще помогне на гражданите и предприятията (...) - все още се обсъжда". Г-н Дзани призова Комисията да вземе предвид, че "светът се е променил от 2019 г. насам" и че някои политики вече не са жизнеспособни, тъй като не са помогнали нито за опазването на климата, нито за постигането на индустриален и социално-икономически преход.

Рафаеле Фито (ЕКР, Италия) призова да продължи укрепването на Атлантическия алианс и да се запазят санкциите, които са единственото средство за постигане на резултати. Той обаче подчерта необходимостта от "осигуряване на истинско единство" в ЕС, за да може да се решат "два големи въпроса: този за енергията и този за подкрепата на семействата и предприятията". Нуждаем се от ясни отговори, настоя той, относно "тавана на цената на газа и отделянето на цената на газа от цената на енергията".

Манон Обри (Левица, Франция) подчерта, че гражданите вече не могат да плащат сметките си. Заплатите са в застой, докато цените растат с инфлацията и енергийните разходи, но дивидентите се увеличават, а милиардерите използват частните си самолети, изрази съжаление тя. Г-жа Обри приветства обявения данък върху свръхпечалбите на енергийните компании, като заяви, че нейната група винаги е била единствената, която е искала такъв данък, който трябва да се плаща от всички предприятия, които се възползват от кризите.

Можете да гледате целия дебат тук.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg