Новини

• Призив за безпристрастно разследване на убийството

• Солидарност с иранските жени и подкрепа за мирните протести срещу системното потисничество

• Иранските власти трябва да освободят протестиращите и да оттеглят всички обвинения срещу тях

Парламентът осъжда смъртта на Махса Амини в Иран и призовава ЕС да наложи санкции на убийците й и на лицата, участвали в потушаването на последвалите улични протести.

В резолюция, приета в четвъртък, Парламентът прави преглед на събитията в Иран след смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини от ръцете на „нравствената“ полиция на страната и избухването на последвалите улични демонстрации срещу твърдолинейния клерикален режим.

Членовете на ЕП осъждат най-категорично смъртта на Махса Амини и призовават за безпристрастно, ефективно и най-вече независимо разследване на нейното изтезание и трагично убийство. Арестувана от полицията на 13 септември за предполагаемо неспазване на строгите ирански закони за забулване, тя умира в болница в Техеран след три дни физическо насилие по време на полицейското ѝ задържане.

ЕС трябва да наложи санкции на ирански служители, участващи в репресиите на режима

Изразявайки силната си подкрепа за мирното протестно движение в Иран, и по-специално за младите жени, които водят и участват в демонстрациите, Парламентът решително осъжда широко разпространеното и непропорционално използване на сила от иранските сили за сигурност срещу мирни демонстранти, довела до много жертви.

Членовете на ЕП също така призовават властите на страната незабавно и безусловно да освободят и да оттеглят всички обвинения срещу всеки, който е лишен от свобода единствено заради упражняването на правото си на свобода на изразяване, на сдружаване и на мирни събрания, както и срещу всички други защитници на правата на човека.

В резолюцията се призовава ЕС да наложи санкции на иранските длъжностни лица, отговорни както за смъртта на Махса Амини, така и за насилието срещу протестиращите, съгласно глобалния режим на ЕС за санкции за нарушения на правата на човека.

Призив за разследване на събитията в Иран от страна на ООН

Парламентът призовава още ООН, и по-специално нейния Съвет по правата на човека, незабавно да започне разследване на събитията от последните седмици в Иран. Евродепутатите също така призовават държавите членки на ЕС с дипломатическо присъствие в страната да координират действията си, за да защитават защитниците на правата на човека, по-специално защитниците на правата на жените и лицата с двойно гражданство - европейско и иранско.

Текстът беше одобрен с вдигане на ръка - текстът ще бъде достъпен тук (с дата 06.10.2022г).

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg