Новини

• Фиктивни референдуми, проведени под дулата на автомати, са "незаконни и нелегитимни"

• Руските заплахи за използване на ядрени оръжия няма да възпрат ЕС от по-нататъшна помощ за Украйна

• Призив за създаване на ad hoc международен трибунал за агресията срещу Украйна

• Инцидентът със "Северен поток" показва, че европейската критична инфраструктура се нуждае от по-голяма защита

Членовете на ЕП призовават всички държави и международни организации да осъдят категорично фиктивните референдуми в Украйна и опита на Русия да придобие територия със сила.

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите заявяват, че резултатите от фиктивните референдуми, проведени под дулата на автомати, за анексирането на Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка област, са "нелегитимни" и призовават държавите членки да приемат допълнителни строги санкции в отговор на тези действия.

Увеличаване на военната помощ за Украйна

Приветствайки смелостта на украинския народ, който защитава страната си и европейските ценности, членовете на ЕП призовават държавите членки на ЕС и другите държави, подкрепящи Украйна, да увеличат значително военната си помощ, особено в областите, в които това е поискано от украинското правителство. "Колебаещите се" държави членки трябва да предоставят своя справедлив дял от военна помощ, необходима за по-бързо приключване на войната.

Неотдавнашните руски заплахи за използване на ядрено оръжие са безотговорни и опасни, предупреждават членовете на ЕП. Те призовават държавите членки и международните партньори да подготвят бърз и решителен отговор, ако Русия нанесе ядрен удар срещу Украйна. Всеки опит на Русия да представи нападенията над окупираните територии като нападение срещу Русия и следователно като основание за ядрено нападение е незаконен и необоснован и няма да възпре Европейския съюз да продължи да предоставя помощ на Украйна за нейната самоотбрана.

Членовете на ЕП осъждат военната мобилизация в Русия и мерките, принуждаващи жителите на временно окупираните територии на Украйна да служат във въоръжените или помощните формирования на Русия - действие, което Четвъртата Женевска конвенция забранява. С цел запазване на стабилността в Южен Кавказ и Централна Азия, членовете на ЕП призовават също така за увеличаване на подкрепата за страните от региона, които са изпитали приток на руски граждани, по-специално Грузия, Казахстан, Узбекистан, Армения и Киргизстан.

Необходимост от засилване на защитата на европейската критична инфраструктура

По отношение на експлозиите по газопроводите на "Северен поток", членовете на ЕП заявяват, че има "все повече предположения, че те са резултат от координирани и умишлени действия от страна на държавен участник". Експлозиите показват колко опасна е политиката на нарастваща зависимост от руските изкопаеми горива и че превръщането на енергийните доставки в оръжие е издигнато на ново равнище. Резолюцията призовава държавите членки да разглеждат защитата на европейската критична инфраструктура като приоритет, да повишат нейната устойчивост срещу външни атаки и да продължат да подкрепят устойчивостта на партньорите от Източна Европа и Западните Балкани.

Накрая, членовете на ЕП призовават за създаването на ad hoc международен трибунал за агресията срещу Украйна с цел наказателно преследване на "Путин и всички руски цивилни и военни длъжностни лица и техните марионетки, отговорни за ръководството, започването и осъществяването на войната в Украйна".

Резолюцията беше приета с 504 гласа "за", 26 гласа "против" и 36 гласа "въздържал се".

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europass



purple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg