Новини

В дебат със Съвета и Комисията относно срещата на върха на Европейския Съвет през октомври евродепутатите призоваха лидерите да не губят повече време и да предприемат спешни действия за справяне с енергийната криза.

От името на чешкото председателство министърът по европейските въпроси Микулаш Бек обяви, че срещата на върха ще даде „силен, общ европейски отговор“ на войната на Русия срещу Украйна и покачващите се цени на енергията. Той изтъкна отново „непоколебимата подкрепа на ЕС за Украйна“, подчерта, че Русия ще бъде подведена под отговорност за военните престъпления, които извършва, и обяви, че по отношение на енергийната криза Европа ще защити най-уязвимите, като същевременно остане конкурентоспособна.

Председателят на Европейската комисията Урсула Фон дер Лайен определи нападенията на Русия срещу цивилното население и гражданската инфраструктура в Украйна като „актове на чист терор“. ЕС ще подкрепя Украйна „толкова дълго, колкото е нужно“. Най-добрият отговор на руската война в областта на енергетиката е „европейската солидарност и единство“, заяви тя, като посочи предложенията на Европейската Комисия за справяне с енергийната криза. Общоевропейските поръчки на газ и обединяването на търсенето, спестяването на енергия и споделянето на газ са от решаващо значение. „Енергийната солидарност е основен принцип на нашите договори“, заяви тя. Относно цените на електроенергията, тя настоя, че „Иберийският модел трябва да се разглежда на равнище ЕС“ и призова за мащабни инвестиции в инфраструктура, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

В своите реакции евродепутатите призоваха лидерите на ЕС да предприемат решителни действия за незабавно справяне с енергийната криза и с кризата, свързана с повишените разходи за живот. Повечето депутати призоваха за европейска солидарност и единство с оглед на това, което те определиха като руско нападение срещу Европа, използващо като оръжие енергийните доставки. Някои членове на ЕП приветстваха предложенията на Европейската Комисия за ограничаване на цените на енергията, по-специално механизма за съвместно закупуване на газ, докато много от тях счетоха, че те са закъснели и не отговарят на нуждите.

Освен действията в областта на енергетиката няколко членове на ЕП поискаха по-силни социални инициативи на ЕС, включително нов инструмент за подкрепа на най-уязвимите, както и европейски инвестиционен фонд, чрез който да се консолидира енергийната и промишлената автономност на Европа и да се подкрепи екологичният преход, наред с други цели.

Можете да гледате целия дебат тук.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg