Новини

• Общият бюджет, определен от ЕП за следващата година е 187.3 милиарда евро, преди старта на преговорите с държавите членки

• Възстановено е необходимото финансиране за ключови програми, съкратени от правителствата на държавите от ЕС

• Над 850 милиона евро са добавени за по-добро справяне с последиците от войната в Украйна

• Значително увеличение за програми по „Еразъм+“, действия в областта на климата и трансевропейските мрежи

Членовете на ЕП настояват за бюджет на ЕС за 2023 г., който да компенсира по-ефективно последиците от войната в Украйна и процеса на възстановяване от пандемията.

В сряда Парламентът гласува позицията си относно бюджета на ЕС за 2023 г. Членовете на ЕП отмениха почти всички съкращения, направени от Съвета (за суми над 1.6 милиарда евро), и по този начин възстановиха проектобюджета до равнището, първоначално предложено от Европейската Комисия в съответните бюджетни линии.

В допълнение членовете на ЕП увеличиха финансирането за следните приоритетни политики:

Последици от войната в Украйна

С общо 853 милиона евро, добавени към проектобюджета на Европейската Комисия, членовете на ЕП увеличиха финансирането за инициативи в подкрепа на младите бежанци чрез програмите „Еразъм+“ и Европейския корпус за солидарност, украинските изследователи чрез дейности по програми като „Мария Кюри“ в рамките на програма „Хоризонт Европа“ и добавиха бюджетни средства по допълнителни програми, включително:

Енергетика и климат

С допълнителни 533 милиона евро членовете на ЕП искат да увеличат енергийната независимост на ЕС и да подкрепят гражданите и малките и средни предприятия (МСП) с високите им сметки за енергия, като същевременно подкрепят екологичния преход и биологичното разнообразие. Подкрепяните програми включват:

Поуките от пандемията: здравеопазване, по-добра подготвеност, култура и ценности

Членовете на ЕП възстановиха съкращаването на 200 милиона евро от страна на Съвета за програмата „ЕС в подкрепа на здравето“ (EU4Health) и добавиха допълнителни 25 милиона евро, тъй като пандемията от COVID-19 все още не е приключила, което води до необходимост от подкрепа за националните здравни системи, за да станат по-устойчиви. Сред другите приоритети са:

Данните за различните програми, стимулирани от Парламента, могат да бъдат намерени тук.

В придружаваща резолюция, приета с 421 гласа „за“, 137 гласа „против“ и 82 гласа „въздържал се“, се обобщава позицията на Парламента.

Цитати

Николае Щефънуца (Renew, Румъния), главен докладчик за бюджета на ЕС за 2023 г. (за раздел III — Комисия), заяви: „Днес гласувахме в Парламента за бюджет, който дава приоритет на мира, енергийната сигурност и по-бързото икономическо възстановяване. Когато Русия пада ниско, ние вървим нагоре. Парламентът поиска допълнителни средства в бюджета на ЕС за 2023 г., за да помогне на нашите граждани по време на енергийната криза, за справяне с последиците от войната в Украйна и за съживяване на нашата икономика. Бюджетът на ЕС сам по себе си няма да бъде достатъчен за справяне с мащаба на кризите. Ето защо спешно се нуждаем от преразглеждане на многогодишната финансова рамка (МФР).“ (гледайте речта на докладчика по време на разискването в пленарна зала на 18.10.2022 г.).

Никлас Хербст (ЕНП, Германия), докладчик по останалите раздели за бюджета, добави: „Бюджетът на другите институции за 2023 г. следва да бъде разумен и да има ясен акцент: киберсигурност. Бюджетът на ЕС трябва ясно да отговори на хибридната заплаха, причинена от агресивната война на Русия.“ (гледайте речта на докладчика по време на разискването в пленарна зала на 18.10.2022 г.)

Следващи стъпки

С това гласуване Парламентът определи общото равнище на бюджетните кредити за поети задължения за 2023 г. (ангажименти за плащане) на 187.3 милиарда евро, което представлява увеличение с 1.7 милиарда евро в сравнение с проектобюджета, предложен от Европейската Комисия. Той определи общото равнище на бюджетните кредити за плащания на 167.6 милиарда евро.

Гласуването поставя началото на триседмични „помирителни“ разговори със Съвета с цел постигане на споразумение за бюджета за следващата година, което след това трябва да бъде гласувано от Парламента и подписано от неговия председател.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg