Новини

Според окончателните данни за смъртните случаи по пътищата на ЕС за 2021 г., публикувани днес от Европейската комисия, загиналите са около 19 900 души. Това е увеличение с 6 % в сравнение с 2020 г. Увеличението следва безпрецедентния годишен спад от 17 % между 2019 г. и 2020 г., силно повлиян от по-ниските равнища на трафика, дължащи се на ограничителните мерки, наложени от пандемията.

През 2021 г. в целия ЕС имаше средно 45 смъртни случая по пътищата на един милион жители (от 20/милион в Швеция и 22/милион в Дания до 81/милион в България и 92/милион в Румъния). Предварителните данни за първите седем месеца на 2022 г. показват средно увеличение с над 10 % на смъртните случаи по пътищата в сравнение със същия период на 2021 г.

Настоящата тенденция все още е под равнищата отпреди пандемията. Като част от своята стратегия „Нулева смъртност“ Комисията работи в тясно сътрудничество с държавите членки по цялостен подход за безопасна система, включващ безопасни превозни средства, безопасна инфраструктура, безопасно използване на пътищата и по-добри грижи след произшествието. Този модерен подход е широко приет като най-доброто средство за подобряване на пътната безопасност.

Данните бяха обявени по време на ежегодните награди за високи постижения в областта на пътната безопасност под домакинството на Комисията, с които се отличават иновативни проекти в цяла Европа.

Комисията също така публикува редица доклади като част от своята Европейска обсерватория за безопасност на движението по пътищата, в които се предоставят подробни данни и анализ на редица теми, свързани с пътната безопасност, като например значението на носенето на предпазни колани, уязвимостта на децата, велосипедистите и възрастните хора като участници в движението по пътищата или отклоняването на вниманието на водачите.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg