Новини

Българският еврокомисар Мария Габриел откри във Вроцлав – Полша мащабния „Форум за технологии в Централна Европа“ заедно с евродепутата проф. Йежи Бузек - председател на Европейския парламент в периода 2009-2012г. и бивш министър-председател на Полша, и председателя на Комисията по промишленост, научни изследвания и енергетика в Европейския парламент Кристиан Бушой. Събитието събра министри на науката, представители на европейските институции, академичните и научните среди, бизнеса. 

„Талантите са във всеки регион на Европа и от подкрепата ни за тях зависи да бъдат популяризирани високите им постижения. Програмата „Хоризонт Европа“ с бюджет от 95,5 милиарда евро е катализатор за инвестиции в наука и иновации. Днес предизвикателствата са свързани с достъпа до информация, засилване на иновационния капацитет и новите инициативи в подкрепа на държавите от  Централна и Източна Европа. Пример за успешно участие са избраните 36 града от Централна и Източна Европа в мисията „100 климатично-устойчиви градове до 2030г.“, заяви Мария Габриел.   

Комисар Габриел обърна внимание на инициативата „Hop on Facility“. Тя дава възможност за включване на допълнителни участници от държавите членки от Централна и Източна Европа към консорциуми на текущи проекти.Укрепена е мрежата от национални звена за контакт, с цел предварителен преглед на предложенията, работа в мрежа и намиране на партньори. 

Тя подчерта, че е важно активното участие на държавите от Централна и Източна Европа във всички части на програмата: от фундаменталните изследвания, през мисиите и партньорствата, до иновациите. Немалка роля за това играят и взаимодействията с Европейския фонд за регионално развитие и тук тя отбеляза, че регионалните иновационни екосистеми имат ключова роля.

„Имаме две нови инициативи, които са от интерес за държавите от Централна и Източна Европа. Това са инициативата ми за обучение на 1 милион таланти в иновациите и Европейските университетски алианси. Те символизират връзката наука – образование- иновации и могат да се превърнат в европейски истории на успеха. Сътрудничеството между европейско, национално и местно ниво е стратегически важно и е допълнителен шанс за подкрепа на всеки регион и неговите таланти в Европа“, заключи българският еврокомисар.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg