Новини

EITA2Българският еврокомисар Мария Габриел връчи в Брюксел за втора поредна година създадената по нейна инициатива Европейска награда за иновативно преподаване. Тя цели признаване на труда на учителите и привличане на повече млади хора към професията. Всяка година наградата има различен тематичен акцент. Темата на тазгодишното издание е „Да учим заедно, да насърчаваме творчеството и устойчивостта" и е тясно свързана с инициативата „Нов европейски Баухаус".

„Насърчаването на творчеството, приобщаването и устойчивостта в училище са в основата на Европейската награда за иновативно обучение 2022 г. Това са и теми, тясно свързани с инициативата „Нов европейски Баухаус". Наградата е не само признание за труда на учителите – днешните будители. Целта е да привлича млади хора в професията и да дава възможност за изграждане на модерни училища, в които учениците да разгръщат творческия и иновативния си потенциал", споделя Мария Габриел.

С Европейската награда за иновативно обучение се отличават иновативни учители и училища от 29 държави, участващи в програма „Еразъм+" в четири категории: образование и грижи в ранна детска възраст, начално образование, средно образование и училища за професионалното образование и обучение. Подборът на носителите на наградите е осъществен от националните агенции по „Еразъм+". Българските лауреати тази година са Обединено детско заведение „Радост" – Бургас, ОУ „Хр. Смирненски" от Хасково, ПГ „Проф. д-р Асен Златаров" от Видин и ПГ по химични технологии и биотехнологии "Мария Кюри" от Разград.

„Поздравявам от сърце лауреатите и съм убедена, че проектите представят не само най-доброто в образователните ни системи, но и импулса към творчество, устойчивост, обединение, критично мислене като градивни елементи на бъдещето на образованието. Продължаваме да открояваме иновативни практики на преподаване и учене и през следващите години. Темата за 2023 г. ще бъде „Образование и иновации". Важно е да проучим ролята на изкуствения интелект върху образователния процес и как новите технологии могат да подкрепят образованието", заключи Мария Габриел.

 

Отдел "Преса и медии"

Представителство на ЕК в България

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg