Новини

На тържествена церемония в Страсбург членовете на ЕП отбелязаха създаването на Общата асамблея на Европейската общност за въглища и стомана през 1952 г., предшественик на ЕП

Председателят на ЕП Роберта Мецола откри церемонията и подчерта, че през 70-те години от първото заседание на Общата асамблея на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС) през 1952 г., "Асамблеята постепенно стана все по-силна". Тя заяви: "Европейският парламент се превърна в единствения пряко избран, многоезичен и многопартиен транснационален парламент в света. Неговите 705 пряко избрани членове са израз на европейското обществено мнение (...). Днес повече от всякога този Парламент отстоява демократичния глас на гражданите и демократичните европейски ценности".

Речта ѝ беше последвана от изказвания на министър-председателите на трите държави, в които се намира седалището на Парламента.

Министър-председателят на Белгия Александър де Кро заяви, че „днешният европейски политически проект се придвижва напред главно от граждани визионери, хората на Европа“, които изискват отговор от страна на ЕС на кризи като миграцията, COVID-19 и енергетиката. Той добави, че ЕП е „един от най-влиятелните законодатели в света. Днес европейците могат да се гордеят с пътя, по който пропътувахме заедно“. „Този парламент представлява катарзисът на дългата история на насилието сред европейските държави, той представлява най-доброто в нас, европейците.“

Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел заяви: „Седем години след Втората световна война е взето решение да се създаде нещо заедно. По онова време хората не са имали право да живеят, защото са били различни; днес живеем на територия, на която гражданите са свободни. Той заключи: „По време на Втората световна война, нямаше да имам правото да съм свободен: аз съм либерал, имам еврейско наследство и съм женен за мъж. И ето ме днес, ръководител на правителството. Това е европейският проект. Може и да сте различни, но тук се крие нашето богатство: в това разнообразие".

Френският министър-председателят Елизабет Борн подчерта ролята на Франция в изграждането на Европейския съюз и символичното значение на Страсбург като едно от официалните му места на работа. Освен това тя изтъкна ангажимента на Франция за общо европейско бъдеще: „Страсбург е идеята за Европа — Европа, която има своето минало, но има и общо бъдеще“, каза тя. „Не бива да губим представа за това, което е Европа, откъде идва и накъде отива“.

Интервенции на политически групи

В изказванията си след министър-председателите, повечето лидери от седемте политически групи подчертаха, че Европа има бъдеще само ако е демократична. Заявиха също така, че е необходимо Европейският парламент да бъде овластен с пълни законодателни права в полза на гражданите, като европейското гражданство укрепва националното гражданство. Първоначалният дух на Парламента е бил да създаде политическа институция, отворена към, а не противопоставена на която и да е държава. Трябва, казаха те, да продължим да представляваме този дух и да го адаптираме към времето, в което живеем сега.

Предизвикателствата, пред които е изправена Европа, бяха засегнати от ораторите, които заявиха, че би било полезно да се преоткрие духа от 1952 г., довел до създаването на тази институция. Бяха изразени и критични и антиевропейски възгледи. Но, както заяви председателят Мецола, това само доказва, че в Парламента съществуват плурализъм, многообразие и демокрация.

Церемонията завърши с изпълнение на оркестър на "Одата на радостта" на Бетовен.

Контекст

На 10 септември 2022 г. се навършиха 70 години от първото заседание на Общата асамблея на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС). Свикана през 1952 г., тя се състои от 78 назначени парламентаристи от националните парламенти на всяка държава членка. През 1958 г., след създаването на Европейската икономическа общност и Европейската общност за атомна енергия, Общата асамблея на ЕОВС е разширена и преименувана на ''Европейска парламентарна асамблея''. През 1962 г. тя приема името "Европейски парламент".

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg