Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

• Няма алтернативи, които да заменят разширяването

• Реформа на процеса на вземане на решения за присъединяване и приемане на нови членове с квалифицирано мнозинство вместо с единодушие

• Преговорите за присъединяване следва да приключат до 2030 г.

Членовете на ЕП призовават ЕС да преодолее статуквото и да даде нов импулс на процеса на разширяване както сред държавите членки, така и в страните кандидатки.

В светлината на нарастващата руска заплаха за европейския мир и стабилност, засилената политика на разширяване остава най-ефективният геополитически инструмент, с който ЕС разполага, твърдят евродепутатите в препоръка, приета на пленарно заседание в сряда.

За да бъде по-надежден и ефикасен глобален участник, ЕС трябва да реформира процедурите си за вземане на решения за присъединяване на нови членове и да премахне необходимостта от единодушие, като го замени с квалифицирано мнозинство. Членовете на ЕП също така призовават държавите членки да изпълнят ангажиментите на ЕС към страните от Западните Балкани и Източното партньорство и да им гарантират, че няма да има алтернативи, които да заменят пълноправното членство в ЕС.

Наказвайте отстъплението, възнаграждавайте устойчивия напредък

Членовете на ЕП настояват демократичните реформи и върховенството на закона да бъдат поставени на преден план в процеса на разширяване, наред с подобрения мониторинг, докладване, оценка и обвързаност с условия.

В приетата от членовете на ЕП препоръка относно новата стратегия на ЕС за разширяване, се настоява ЕС да направи финансирането от ЕС и неговите осезаеми резултати по-видими в страните от процеса на разширяване. Те искат също така ЕС да работи за предотвратяване на намесата на трети страни в политическите, изборните и други демократични процеси в тези страни.

Едновременно с гарантирането, че всяка стагнация или отстъпление по отношение на реформите, свързани с ЕС, се санкционира в реално време, ЕС следва да възнаграждава страните кандидатки, когато те постигат устойчив напредък, включително чрез постепенното им въвеждане в единния пазар на ЕС. Те настояват за ясни крайни срокове за приключване на преговорите със страните кандидатки и настояват те да приключат най-късно до края на настоящото десетилетие.

Акцент върху съгласуването на външната политика

Подчертавайки значението на приоритета на ЕС за привеждането на присъединяващите се страни в съответствие с Общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, членовете на ЕП заявяват, че преговорите за присъединяване със Сърбия трябва да напреднат само ако страната подкрепя санкциите на ЕС срещу Русия и постигне значителен напредък по отношение на свързани с ЕС реформи.

Членовете на ЕП приветстват изключително бързото решение на Европейския съвет относно кандидатурите за членство в ЕС на Украйна, Република Молдова и Грузия и призовават тези три страни да напреднат със съществените реформи.

Парламентът приветства препоръката на Комисията с условия за предоставяне на статут на страна кандидатка на Босна и Херцеговина и призовава Европейския съвет да предприеме последващи действия във връзка с препоръката възможно най-скоро.

Цитат

Докладчикът Тонино Пицула (С&Д, Хърватия) заяви: "Парламентът винаги е бил най-изявеният поддръжник на разширяването. С приемането на солидни препоръки за начина, по който следва да се прилага бъдещата политика на разширяване, можем отново да зададем тона и стандартите, които да позволят на Европейския съюз да се развива и просперира. Искаме да гарантираме, че ЕС ще остане развиваща се общност от европейски държави, отворена за присъединяване на сходно мислещи демокрации, споделящи общи ценности и интереси".

Препоръката беше приета с 502 гласа "за", 75 гласа "против" и 61 гласа "въздържал се".

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg