Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Българският еврокомисар Мария Габриел е домакин на Европейската среща на върхаза образование, провеждаща се в Брюксел. В срещата участват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и заместник-председателят Маргаритис Схинас.

Заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова представя България. Участници са и министри на държавите членки на ЕС, евродепутати и представители на образователната общност в Европа.

„Мотото на най-важното ни събитие за образование в годината е „Будни млади умове“. С това послание подчертаваме, че младите хора са движещата сила на Европа. Европейското образователно пространство е визия за европейско образование и обучение, даващо умения и компетентности за цял живот. То е и мисия – за Европа, в която образованието е синоним на таланти, творчество, подкрепа и иновации“, наблегна Мария Габриел.

На срещата на върха бяха обсъдени напредъкът и следващите стъпки за реализиране на европейското образователно пространство до 2025 г. Комисар Габриел очерта постигнатото за последните три години: “Радвам се да споделя, че от 14-те ни инициативи за изграждане на европейското образователно пространство, вече сме представили осем“. Сред напредъка са новата европейска стратегия за висшето образование, европейските учителски академии, инициативата „Пътища за успех в училище“, микро-квалификациите.

Форумът има за цел да очертае и следващите стъпки и предизвикателства. Безпрецедентен е бюджетът за образование в плановете за възстановяване и развитие на държавитечленки – 71 милиарда евро. От тях 28 млрд. евро ще бъдат инвестирани в цифрово образование. Сега въпросът е как ще се използват ефективно наличните ресурси и как ще бъдат инвестирани в иновативни и интелигентни решения"подчерта Мария Габриел.

„Училището е място, където децата трябва да се чувстват сигурни и защитени, да развиват уменията и таланта си. Заедно с подкрепата на учителите и повече взаимодействия между образованието и иновациите, европейското образователно пространство ще създаде повече условия за постигане на тази цел“, заяви българският еврокомисар.

В заключение Мария Габриел обърна внимание, че 2023 г. ще бъде посветена на даване на видимост на постигнатото и набелязване на следващите стъпки.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg