Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Филмите Alcarràs, Burning Days, Close, Triangle of Sadness и Will-o'-the-Wisp ще се състезават за наградата LUX на публиката за 2023 г., беше обявено на Европейските филмови награди в събота

Заместник-председателят на Европейския парламент Евелин Регнер (С&Д, Австрия) заяви:

„Пет отлични филма очакват критичния ви поглед за изданието на наградата LUX на публиката за 2023 г. За мен, като член на Европейския парламент, да гледам тези филми и да ги коментирам с публиката в целия ЕС винаги е един от основните акценти за годината. Филмите, избрани за тазгодишния конкурс, повишават осведомеността и разглеждат въпроси за основни социални и политически предизвикателства - всеки по свой уникален, забавен, тъжен, артистичен начин. Каня ви да се присъедините към нас, да гледаме и обсъждаме заедно!“

Председателят на комисията по култура и образование на Европейския парламент Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия) заяви:

„Това е първото издание на наградата LUX на публиката, което се провежда изцяло в новия формат с пет селектирани филмa финалисти. Тази година наградата LUX е посветена на любовта. Любовта ни към европейския филм и нашата култура. След пандемията от COVID-19, войната и инфлацията, кината се нуждаят от нашата подкрепа, а ние заслужаваме хубави моменти. Нека покажем любовта си към европейското кино като гледаме филмите финалисти на наградата LUX и да не забравим да ги оценим след това.“

Номинираните филми

„Alcarràs“, копродукция на Испания и Италия, разказва историята на семейство Соле, което всяко лято събира праскови в овощната си градина в Алкарас, малко селце в испанския регион Каталуния. Но тази година реколтата може да е последната. Новите планове за земята, които включват изкореняване на прасковените насаждения и инсталиране на слънчеви панели, предизвикват разрив в това голямо семейство.

„Burning Days“, копродукция на Турция, Франция, Германия, Холандия, Гърция, Хърватия, разказва за Емре, млад и всеотдаен прокурор, който започва работа в малък град, борещ се с водна криза и раздиран от политически скандали. След добър старт, той изживява все по-напрегнати ситуации и е неохотно въвлечен в местната политика. Когато Емре развива близки контакти със собственика на местния вестник, натискът върху него ескалира след разпространението на горещи слухове.

„Close“, копродукция на Белгия, Франция и Холандия, разглежда приятелството между две тринадесетгодишни момчета Лео и Реми, което внезапно е прекъснато. Опитвайки се да разбере какво се е случило, Лео се обръща към Софи, майката на Реми. „Close“ е филм за приятелството и отговорността.

„Triangle of Sadness“ („Идиотският триъгълник“), копродукция на Швеция, Германия, Франция и Обединеното кралство, е провокативна сатира, в която ролите и принадлежността към определена класа са обърнати и се разглежда пошлостта на външната красота. Лентата започва с представянето на двойката модели Карл и Йая, които са поканени на луксозен круиз с група от свръхбогати пътници, които се считат за неуязвими заради парите и властта си, включително руски олигарх, британски оръжейни дилъри и ексцентричен капитан, който е марксист и алкохолик. На пръв поглед всичко изглежда перфектно, като за снимка...

„Will-o'-the-Wisp“, копродукция на Португалия и Франция. На смъртното си легло Алфредо, крал без корона, се връща към далечни младежки спомени и времето, когато е мечтал да стане пожарникар. Срещата с инструктора от пожарната Афонсо, отваря нова глава в живота на двамата млади мъже, потопени в любов и желание, и мотивирани да променят статуквото.

Следващи стъпки

Петте номинирани филма ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС и ще се популяризират чрез прожекции в европейските киносалони. Информационните бюра на ЕП също така ще организират безплатни прожекции в държавите членки.

Европейските зрители, които присъстват на прожекциите, могат да оценяват филмите с една до пет звезди, считано от 11 декември. Носителят на наградата LUX на публиката ще бъде определен от гласовете на публиката и на евродепутатите, като двете групи ще имат равна тежест от 50% в крайната оценка.

Гласуването ще приключи на 12 юни 2023 г., като филмът победител ще бъде обявен на 14 юни 2023 г. по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Контекст

От 2020 г. наградата LUX на публиката се присъжда от Европейския парламент и Европейската филмова академия в партньорство с Европейската комисия и мрежата от кинозали Europa Cinemas.

Европейският парламент създаде филмовата награда LUX през 2007 г., за да подпомогне разпространението на европейски филми с високо художествено качество, които отразяват културното многообразие в Европа и извън нея, и засягат общочовешки теми, като човешкото достойнство, равенството, недискриминацията, приобщаването, толерантността, справедливостта и солидарността.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg