Новини

В Европейския парламент в Страсбург се проведе дебат относно доклада за изпълнение на новата европейска програма за култура и стратегията на ЕС за международни културни отношения.

Българският еврокомисар Мария Габриел се включи в дебата заедно с евродепутати и членове на Комисията по образование и култура (CULT), за да обсъдят стратегическата визия за развитието на културния и творческия сектор в Европа през следващите години.

„Културата не е само наследство и споделени ценности. Тя е екосистема за иновации и катализатор на растежа на европейските икономики. За три години направихме така, че културата за първи път да стои толкова високо в европейския дневен ред. Примери са програмите „Творческа Европа“ и „Хоризонт Европа“, „Новият европейски Баухаус“ и структурният диалог „Гласовете на културния сектор“. С новата европейска програма за култура надграждаме постигнатото в три ключови измерения – социалното, икономическото и международното“, коментира Мария Габриел.

„Първо, културата има силата да обединява хората“, наблегна комисар Габриел. Новата ѝ инициатива „Културата движи Европа“ с рекорден бюджет от 21 милиона евро ще подкрепи мобилността на хората на изкуството и културата. Целта е за три години (2022-2025г.) да бъдат реализирани 7000 проекта. На второ място, Мария Габриел подчерта ролята на културните и творческите сектори за икономическия растеж. Общността за знание и иновации (ОЗИ) към Европейския институт за иновации и технологии (ЕИТ) е пример как културният сектор може да допринесе за цифровия преход чрез насърчаване използването на новите технологии. На трето място, българският еврокомисар наблегна на международното измерение: „Продължаваме да подкрепяме културните и творческите сектори в държави – партньори на ЕС. С новата платформа на министрите на културата от Западните Балкани, например, ще засилим сътрудничеството си чрез споделяне на опит, добри практики и работа в мрежа.“

„Културата и творчеството имат потенциала да бъдат двигател за устойчивото социално и икономическо развитие в Европа, както и за регионалното и международното сътрудничество“, заяви Мария Габриел. „Новата европейска програма за култура и стратегията на ЕС за международни културни отношения са стъпка напред в постигането на тази амбиция.“

Повече информация за инициативите тук:

https://culture.ec.europa.eu/bg/policies/strategic-framework-for-the-eus-cultural-policy

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg