Новини

Гражданите считат, че демокрацията остава най-важната ценност, за която Парламентът трябва да се бори. 72% от респондентите смятат, че страната им е спечелила от членството в ЕС.

Демокрацията, правата на човека и свободата на словото са от първостепенно значение за гражданите на ЕС, които призовават Европейския парламент да защитава тези ценности, залегнали в основата на нашия Съюз. Това е един от основните изводи от проучването на Евробарометър на Европейския парламент за есента на 2022 г., чиито резултати бяха публикувани днес.

Проучването, проведено между 12 октомври и 7 ноември 2022 г., показва, че 74% от гражданите на ЕС одобряват подкрепата на Европейския съюз за Украйна след инвазията на Русия. В 24 държави членки на ЕС, по-голямата част от гражданите са съгласни с подкрепата от страна на ЕС. Най-значителните стойности са регистрирани в Швеция (97%), Финландия (95%), Нидерландия (93%), Португалия (92%) и Дания (92%), докато в България и Гърция подкрепата е най-ниска - 48%. Десет месеца след началото на войната в Украйна подкрепата за конкретните мерки, предприети от ЕС – под формата на санкции срещу руското правителство или финансова, военна или хуманитарна подкрепа за Украйна – се запазва на същото високо равнище от 73% (49% за България).

Проучването на Евробарометър потвърждава твърдия ангажимент на европейските граждани не само да подкрепят Украйна, но и ценностите, върху които се гради Европейският съюз. В отговор на въпроса кои ценности следва да защитава приоритетно Европейският парламент, респондентите посочват най-често демокрацията (36%), следвана от защитата на правата на човека в ЕС и по света (29%) и свободата на словото и мисълта (28%). Гражданите искат тези основополагащи ценности на ЕС да бъдат отстоявани в Съюза и извън него. Същите тези ценности се защитават ежедневно от украинската страна след непровокираната и необоснована инвазия на руските войски. В България, гражданите посочват върховeнството на закона и свободата на движение като приоритетни.

Председателят на ЕП, Роберта Мецола, приветства резултатите от проучването и заяви следното: „Руската агресия причини ужасни човешки страдания и масово унищожение. Смелостта и издръжливостта на украинците в лицето на терора са впечатляващи. Европейската солидарност и единство са най-добрият отговор и подкрепа, които можем да дадем като Европейски съюз. Украинците могат да разчитат на непоколебимата подкрепа на Европейския парламент“.

Гражданите също така ясно усещат въздействието на руската война в Украйна. Поради войната и последиците от нея близо две трети от гражданите на ЕС смятат, че животът им ще се промени (65%), или +4 процентни пункта в сравнение с април – май 2022 г.

В същото време гражданите виждат действителна стойност на членството в Европейския съюз, като 72% от европейците и 60% от българите заявяват, че страната им е спечелила от членството в ЕС. Запитани защо мислят така, респондентите най-често се позовават на приноса на ЕС за поддържането на мира и укрепването на сигурността (36%, или +6 процентни пункта в сравнение с ноември – декември 2021 г.). Най-голямо увеличение се наблюдава в Латвия (+16 процентни пункта), Литва (+15 процентни пункта), Естония (+12 процентни пункта), Нидерландия (+13 процентни пункта), Малта (+11 процентни пункта) и Полша (+11 процентни пункта), което показва вероятното въздействие, оказано от руската война срещу Украйна. Сред другите посочени причини се открояват ползите от сътрудничеството между държавите от ЕС (35%, или +3 процентни пункта) и приносът на ЕС за икономическия растеж на съответната страна (30%, без промяна).

Информация за резултатите е публикувана тук.

Контекст

Проучването на Евробарометър за есента на 2022 г. беше осъществено за Европейския парламент от Kantar между 12 октомври и 7 ноември във всички 27 държави членки на ЕС. Проучването е проведено лице в лице (CAVI в Чехия и Дания), като са реализирани 26 443 интервюта. Средните данни за ЕС са претеглени според броя на населението във всяка държава членка.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg