Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Наградата "Сахаров" на Европейския парламент за 2022 г. беше връчена на храбрия украински народ на церемония на 14 декември.

Хората в Украйна бяха представлявани от президента на страната Володимир Зеленски, който се включи дистанционно, както и от избрани лидери и членове на гражданското общество.

Непровокираното руско нашествие срещу Украйна, започнало през февруари 2022 г., причинява огромни щети на украинския народ, който се бори за защита на своите домове, суверенитет, независимост и териториална цялост. Всеки ден те се борят и за свобода, демокрация, върховенство на закона и европейските ценности.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола изтъкна при награждаването смелостта и жертвите на украинския народ: : „Посланието на Европа е ясно: ние подкрепяме Украйна. Няма да отвърнем поглед. Хората в Украйна водят не само война за независимост, те водят война за ценности. Ценностите, които са в основата на нашия живот в Европа и които от дълго време имаме лукса да приемаме за даденост ежедневно“.

Украинският президент Володимир Зеленски започна изказването си с молба за минута мълчание в памет на убитите във войната украински мъже, жени и деца. Tой призова за подкрепа за създаването на международен съд за престъпленията, извършени от Русия

„Трябва да действаме сега, не да чакаме края на войната, за да изправим пред правосъдието тези, които я предизвикаха, и да предотвратим повторението на такава агресия. Това ще бъде най-ефикасният начин да защитим свободата, правата на човека, върховенството на закона и други общи ценности, олицетворени от тази награда на Европейския парламент“.

На церемонията в Страсбург присъстваха:

  • Олександра Матвийчук - председател на Центъра за граждански свободи, правозащитна организация, която е сред лауреатите на Нобеловата награда за мир през 2022 г.
  • Юлия Пайевска - основател на доброволческа група за медицинска помощ „Ангелите на Тайра“
  • Иван Фьодоров - кмет на окупирания украински град Мелитопол
  • Олександър Чекрихин и Станислав Куликивски - представители на държавните служби за спешна помощ
  • Ярослав Божко и други представители на движението за гражданска съпротива „Жълта лента“

Научете кои бяха номинираните за наградата „Сахаров“ за 2022 г.

Наградата „Сахаров“

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда ежегодно от Европейския парламент от 1988 г. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и включва парична сума от 50 000 евро.

През 2021 г. наградата бе връчена на руския опозиционен лидер Алексей Навални за борбата му срещу корупцията и нарушенията на правата на човека от страна на Кремъл.

Научете как се определя лауреатът на награда „Сахаров“ от нашата инфографика.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg