Новини

• Непоколебима подкрепа за решение, постигнато чрез преговори за създаването на две държави

• Членовете на ЕП призовават за незабавно прекратяване на незаконните израелски селища

• Израел има право да се бори срещу актове на насилие и да защитава цивилното си население

• В Палестина трябва да се проведат дълго отлаганите избори

ЕС следва да организира международна конференция, която да върне решението за две държави в правилния път, за да се възстановят политическите перспективи за дълготраен мир.

В резолюция, приета в сряда, Европейският парламент призова за прекратяване на продължителния израелско-палестински конфликт и окупацията на палестинските територии чрез възобновяване на истински мирни преговори.

Като потвърждават непоколебимата си подкрепа за договорено решение, основано на съществуването на две държави въз основа на границите от 1967 г. с две суверенни демократични държави и с Йерусалим като столица на двете държави, членовете на ЕП призовават международната общност да подкрепи Израел и Палестина в преговорите, които биха довели до окончателно споразумение за статут и взаимно признаване.

Слагане край на насилието от страна на заселници и безразборните нападения от страна на палестински въоръжени групи

Членовете на ЕП, припомнят, че съгласно международното право селищата са незаконни и призовават за незабавното прекратяване на строителството им. Те подчертават, че неотдавнашните решения за създаване на нови селища допълнително подкопават перспективите за жизнеспособно двудържавно решение.

Парламентът категорично осъжда продължаващия тероризъм срещу Израел и напълно признава основателните опасения на Израел по отношение на сигурността и правото му да се бори срещу актове на насилие и да защитава цивилното си население.

Всички актове на насилие, включително диспропорционалното използване на сила при военни операции от страна на израелските отбранителни сили, терористичните нападения срещу невинни цивилни граждани и нападенията срещу граждански инфраструктури, трябва да бъдат незабавно прекратени, настояват членовете на ЕП. Те посочват засилването на насилието от страна на заселници и безразборните атаки, извършвани от палестински въоръжени групи, в т.ч. Хамас, „Ислямски джихад в Палестина“ и Народния фронт за освобождение на Палестина.

В Палестина трябва да се проведат президентски и парламентарни избори

Членовете на ЕП призовават за провеждане на дълго отлаганите президентски и парламентарни избори в Палестина, които за последен път се проведоха съответно през 2005 г. и 2006 г., и настояват Израел да позволи тези избори да се проведат в Източен Йерусалим. Те настояват, че Европейският съюз и Европейският парламент трябва да могат да наблюдават тези избор, ако бъдат поканени.

В заключение, признавайки ролята на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) в предоставянето на жизненоважни услуги на палестинските бежанци, членовете на ЕП отново подчертават значението на образованието за изграждането на перспективи за решение, основано на съществуването на две държави. Те подчертават, че всички учебници и учебни материали, подкрепяни със средства на Европейския съюз, трябва да бъдат в съответствие със стандартите на ЮНЕСКО за мир и толерантност и че финансирането от ЕС ще трябва да бъде спряно, ако има ясни и обосновани доказателства за злоупотреба.

Резолюцията беше приета с вдигане на ръка.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg