Новини

• Геймърите трябва да бъдат по-добре защитени от манипулативни практики и пристрастяване

• Игрите за деца трябва да се съобразяват с тяхната възраст, права и уязвимост

• Секторът на видеоигрите има огромен потенциал за растеж и иновации, но се нуждае от подкрепа

В сряда Парламентът призова за по-добра защита на геймърите от пристрастяване и други манипулативни практики, като същевременно подчерта потенциала на този иновативен сектор.

 Конкретни мерки за защита на децата

В доклада, приет с 577 гласа "за", 56 гласа "против" и 15 гласа "въздържал се", се отправя искане за хармонизирани правила, които да дадат на родителите добра представа и контрол върху това какви игри играят децата им, както и колко време и пари прекарват в игра. Членовете на ЕП настояват за по-ясна информация за съдържанието, политиките за закупуване в игрите и целевата възрастова група на игрите, евентуално по подобие на системата за общоевропейска информация за игрите (PEGI), която вече се използва в 38 държави.

Те искат също така да се защитят непълнолетните лица от подкани за покупки в играта и от участие в т.нар. gold-farming, т.е. практиката да се продават предмети, получени в игра, за истински пари, тъй като това може да бъде свързано с финансови престъпления и нарушения на правата на човека. Освен това разработчиците на игри трябва да избягват проектирането на игри, които подхранват пристрастяването, и трябва да вземат предвид възрастта, правата и уязвимостта на децата.

Засилена защита на потребителите, съобразена с правилата на ЕС

Евродепутатите твърдят, че разработчиците на видеоигри трябва също така да отдават приоритет на защитата на данните, равенството между половете и безопасността на играчите, както и да не дискриминират хората с увреждания. Те подчертават, че прекратяването на абонаментите за игри трябва да бъде също толкова лесно, колкото и абонирането за тях. Политиките за закупуване, връщане и възстановяване на суми от игри трябва да са в съответствие с правилата на ЕС, а националните органи трябва да сложат край на незаконните практики, които позволяват на геймърите да разменят, продават или залагат в сайтове за игри.

Нова европейска награда за видеоигри

Парламентът признава стойността и потенциала на сектора на видеоигрите и иска да подкрепи по-нататъшното му развитие. За тази цел членовете на ЕП предлагат учредяването на годишна европейска награда за онлайн видеоигри и искат от Комисията да представи европейска стратегия за видеоигрите, която да помогне на този творчески и културен сектор да разгърне пълния си потенциал.

Цитат

"Нашият доклад изтъква положителните страни на тази новаторска индустрия, но също така и социалните рискове, които трябва да имаме предвид, като например въздействието на игрите върху психичното здраве. Това е нещо, което може да засегне най-вече по-младите геймъри", заяви докладчикът Адриана Малдонадо Лопес (С&Д, Испания) при представянето на доклада си в пленарна зала. "Необходимо е да хармонизираме правилата на ЕС, като осигурим засилена защита на потребителите и обърнем специално внимание на непълнолетните", добави тя.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg