Новини

• Иранските власти трябва да прекратят репресиите срещу собствените си граждани

• Върховният лидер Али Хаменей и президентът Ибрахим Раиси трябва да бъдат добавени към списъка със санкции на ЕС

• Корпусът на гвардейците на ислямската революция следва да бъде добавен към списъка на ЕС с терористични организации

Всички отговорни за нарушаване на правата на човека трябва да бъдат подложени на санкции от страна на ЕС, а Корпусът на гвардейците на ислямската революция трябва да бъде включен в списъка на ЕС с терористични оргаизации, настояват членовете на ЕП.

Явното незачитане на човешкото достойнство и демократичните страмежи на собствените му граждани от страна на иранския режим, както и подкрепата му за Русия, "налагат допълнителни корекции в позицията на ЕС спрямо Иран", се казва в резолюция, приета в четвъртък с вдигане на ръка.

Членовете на ЕП настояват за разширяване на списъка със санкции на ЕС, така че да включва всички физически и юридически лица, отговорни за нарушения на правата на човека, и членовете на техните семейства, включително Върховния лидер аятолах Али Хаменей, президента Ебрахим Раиси, главния прокурор Мохамед Джафар Монтазери и всички фондации ("боняд"), свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC).

Те също така призовават Съвета и държавите членки да добавят IRGC и нейните спомагателни сили, включително паравоенните „Басидж“ и силите „Кудс“, към списъка на ЕС на терористичните организации. Всяка държава, в която IRGC разгръща с военни, икономически или информационни операции, следва да прекъсне и обяви за незаконни връзките си с тази агенция.

Отговорните за убийствата на протестиращите трябва да бъдат изправени пред съда

Парламентът осъжда най-категорично смъртните присъди и екзекуциите на мирни демонстранти в Иран и призовава иранските власти да сложат край на репресиите срещу собствените си граждани. Членовете на ЕП призовават властите на Ислямската република да гарантират незабавното и безусловно освобождаване на всички осъдени на смърт протестиращи и осъждат факта, че наказателните производства и смъртното наказание са използват от режима като оръжие за потискане на инакомислието и за наказване на хората за упражняване на основните им права. Лицата, отговорни за убийството на стотици протестиращи, трябва да бъдат изправени пред съда, казват те.

Военна помощ за Русия и репресии срещу диаспората

В резолюцията се призовава за "разширяване на ограничителните мерки" срещу Иран, тъй като той продължава да предоставя безпилотни летателни апарати и планира да предостави ракети земя-земя на Русия.

Накрая, членовете на ЕП изразяват дълбока загриженост относно структурните транснационални репресии, извършвани от властите на Ислямската република, които включват шпионаж и убийства, срещу иранската диаспора, живееща в ЕС. Те призовават ЕС и държавите членки да защитят по-решително засегнатите от подобни репресии.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg