Новини

Президентът на Израел призова ЕП да работи за изкореняването на антисемитизма в Европа и да приеме определението за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

При откриването на възпоменателната церемония председателят на Европейския парламент Роберта Мецола нарече Холокоста "най-голямото престъпление в историята. Престъпление, целящо да заличи един народ от лицето на земята. Престъпление, целящо да причини ужас на поколенията. Престъпление, което оформи нашия съвременен европейски проект като въплъщение на вечното обещание: "Никога повече".

Тя изтъкна, че Холокостът не се е случил изведнъж и че алармените камбани е трябвало да забият много преди това. Въпреки изминалите години е важно да продължим да отбелязваме Холокоста, защото антисемитизмът все още съществува и защото това е последното поколение, което може да свидетелства за разкази от първа ръка на оцелели от Холокоста - добави Мецола.

Европейският парламент винаги ще защитава ценностите на уважението, човешкото достойнство, равенството и надеждата, обеща тя и добави, че Парламентът никога няма да бъде заглушен в борбата си за защита на човешките ценности и срещу омразата и дискриминацията.

Президентът на Израел Исак Херцог започна обръщението си с думите: "Заставам пред вас днес като президент на Държавата Израел, демократичната национална държава на еврейския народ, но сърцето и мислите ми са с моите братя и сестри, убити по време на Холокоста, чието единствено престъпление беше тяхната еврейска принадлежност и човечност".

"Европа не би могла да бъде това, което е, без евреите", каза президентът Херцог, но антисемитизмът, "подобно на автоимунно заболяване", накара Европа да атакува част от собственото си ДНК и общата хилядолетна история беше заличена. Той подчерта, че този антисемитизъм не се е появил във вакуум, а че "нацистката машина на смъртта не би успяла да осъществи кошмарната си визия, ако не беше срещнала почва, наторена с омраза към евреите". За президента Херцог антисемитизмът продължава да съществува, както и отричането на Холокоста, под нови форми и разпространявайки се по нови канали - особено в интернет. "Разстоянието между една публикация във Фейсбук и разбиването на надгробни камъни в гробище е по-малко, отколкото си мислим", каза той. "Безумните туитове могат да убиват. Те наистина могат".

Европа трябва да играе важна роля в борбата срещу този антисемитизъм, посочи той. Призовавайки членовете на ЕП да не стоят безучастни пред нарастващия антисемитизъм, президентът Херцог ги помоли да "отчитат предупредителните знаци, да откриват симптомите на пандемията от антисемитизъм и да се борят с него на всяка цена. Трябва да гарантирате, че всеки евреин, който иска да живее пълноценен еврейски живот във вашите страни, може да го прави безопасно и без страх". Чрез образование, законодателство и всякакви други инструменти, с които разполагат, членовете на ЕП и Европейският съюз трябва да се ангажират с изкореняването на расизма, омразата и антисемитизма във всичките им форми, каза той. Президентът Херцог също така призова Европейския парламент да приеме изцяло определението за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Той подчерта, че "критиките към Държавата Израел не трябва да преминават в отричане на самото съществуване на Държавата Израел, националната държава на еврейския народ". Говорейки за отношенията между Европа и Израел, той заяви, че "Държавата Израел и Европа са свързани с неразрушима връзка. Общите ни интереси, а още повече общите ни ценности, диктуват настоящето ни и определят бъдещето ни". Той призова членовете на ЕП и ЕС да разширят, задълбочат и укрепят партньорството си, за да се борят по-добре със съвременните предизвикателства, пред които са изправени Израел и ЕС, включително заплахата, която Иран представлява за собствения си народ, за Израел и в по-широк план за Близкия изток и Украйна.

Гледайте цялата реч тук

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg