Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

• ЕС и Украйна трябва да работят за започване на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС

• ЕС трябва да засили военната, икономическата и хуманитарната подкрепа за Киев

• Призив за десети пакет от санкции срещу Москва

Преди срещата на върха ЕС-Украйна, ЕП потвърждава ангажимента си към членството на Украйна в ЕС, като отново подчертава необходимостта от процес на присъединяване, основан на достойнства.

В четвъртък Парламентът прие резолюция, в която излага подробно очакванията си от предстоящата среща на върха между политическите лидери на ЕС и Украйна в Киев на 3 февруари. По отношение на перспективата за членство на Украйна в ЕС текстът изисква от ЕС "да работи за започване на преговорите за присъединяване и да подкрепи пътна карта, очертаваща следващите стъпки, за да се даде възможност на Украйна да се присъедини към единния пазар на ЕС". Като потвърждават ангажимента си за бъдещото членство на Украйна в ЕС след официалното подаване на молбата на страната на 28 февруари 2022 г., членовете на ЕП подчертават, че присъединяването е процес, основан на достойнства, включващ спазването на съответните процедури и изпълнението на свързаните с ЕС реформи и критерии за присъединяване.

Те също така приканват украинските власти да въведат съществени реформи за ефективно привеждане в съответствие с критериите за членство в ЕС във възможно най-кратък срок.

ЕС следва да засили подкрепата си за Украйна

Парламентът настоятелно призовава държавите членки на ЕС да увеличат и ускорят военната си помощ за Киев, по-специално предоставянето на оръжия, но също така и съществена политическа, икономическа, инфраструктурна, финансова и хуманитарна подкрепа.

Парламентът също така отправя призив към лидерите, на предстоящата среща на върха ЕС-Украйна да дадат приоритет на всеобхватен пакет за възстановяване на Украйна. Този пакет трябва да бъде насочен към оказване на помощ, реконструкция и възстановяване в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Подкрепата би спомогнала допълнително за насърчаване на икономическия растеж в Украйна след войната.

Оценявайки нуждите на Украйна за възстановяване, резолюцията повтаря и призива на Парламента за използване на замразените активи на Руската централна банка, както и на активите на руските олигарси, за финансиране на следвоенното възстановяване.

Необходими са по-строги действия на ЕС срещу Москва

Подчертавайки значението на това страните от ЕС да продължат да демонстрират единство пред лицето на руската агресия, евродепутатите призовават държавите членки да приемат десети пакет от санкции срещу Москва възможно най-скоро и непрекъснато и активно да предлагат нови сектори и лица, срещу които да бъдат насочени санкциите.

Парламентът също така призовават за налагане на санкции на компании като "Лукойл" и "Росатом", които все още присъстват на пазарите на ЕС. Длъжностни лица, участващи в широк кръг от незаконни дейности, включително принудителни депортации и провеждане на фалшиви референдуми на окупираната украинска територия, също следва да бъдат санкционирани.

Накрая в резолюцията се повтарят призивите на членовете на ЕП за незабавно и пълно ембарго върху вноса на изкопаеми горива и уран от Русия в ЕС, както и за пълен отказ от използването на газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море.

Текстът беше приет с 489 гласа "за", 36 гласа "против" и 49 гласа "въздържал се".

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg