Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Отворената наука и научните инфраструктури дискутира в Стокхолм българският еврокомисар Мария Габриел с министрите на науката на Европейския съюз.

„Научните инфраструктури са ключови за изграждането на умения в науката и иновациите, привличането на таланти от цял свят и отличните постижения. Амбицията ни е да насърчим свободното движение на знания и подобрим достъпа до научните инфраструктури на европейско и национално ниво. За да постигнем тези цели са важни инвестициите, критериите за оценяване на качеството на научноизследователската дейност и подкрепата на държавите членки“, коментира още Мария Габриел.

Българският еврокомисар сподели, че 13.5 милиарда евро ще бъдат инвестирани по програма на „Хоризонт Европа“ за 2023-2024 г., а 600 милиона евро са инвестициите в петте мисии по „Хоризонт Европа“ – ключов елемент на стратегическия план на програмата за 2025-2027 г. Мария Габриел постави акцент и върху приноса на Европейския облак за отворена наука, който позволява на милиони изследователи да съхраняват, управляват, анализират и използват повторно огромни количества данни за научни изследвания и иновации.

„Водещ при обмена на научни данни е принципа “достъпни колкото е възможно, недостъпни колкото е необходимо”. Достъпът до резултатите от научни изследвания, повторното използване на данните и факторът публично финансиране са предизвикателства, които могат да бъдат превърнати във възможности - за сътрудничество в науката, иновациите и образованието, и за решения, свързани със зеления и цифровия преход.” 

Мария Габриел наблегна и на провеждането на най-мащабната публична консултация за постигнатото и бъдещето на рамковите програми на ЕС за наука и иновации (2014-2027г.) Консултацията е отворена до 23-ти февруари.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg