Новини

Днес отбелязваме 30-ата годишнина на Кохезионния фонд. За тези 30 години Кохезионният фонд инвестира близо 179 млрд. евро в икономическото, социалното и териториалното сближаване на ЕС.

 

 

Софийското метро

(c) European Union, 2015

Създаден с Договора от Маастрихт като инструмент на политиката на сближаване – която, от своя страна, е необходимо допълнение на единния пазар, Кохезионният фонд бе натоварен с мисията да инвестира в транспортната инфраструктура и в опазването на климата и околната среда. Сред основните му инвестиционни оси са подобряването на водоснабдяването и на пречистването на отпадъците, енергийната ефективност, енергията от възобновяеми източници и пътната и железопътната инфраструктура.

Фондът обхваща държавите членки с брутен национален доход (БНД) под 90 % от средния за ЕС, като целта е да се насърчи сближаването между европейските икономики. Подкрепата от Кохезионния фонд, както и цялостното финансиране по линия на политиката на сближаване, допринесоха за повишаването на националния доход в ползващите се от него държави. Ирландия и Испания бяха първите държави, чийто БНД надхвърли прага за използване на Кохезионния фонд – 90 % от средния за ЕС БНД.

Кохезионният фонд финансира емблематични проекти, които преобразуваха цели региони и градове и им помогнаха да застигнат останалата част от ЕС. Например през 1998 г. фондът подкрепи изграждането на моста „Васко да Гама“ в Лисабон (Португалия); със своите 12,3 км. той е най-дългият мост в ЕС. Фондът подкрепи и построяването в южна Португалия на язовир „Алкуева“ на река Гуадиана – един от най-големите европейски стратегически водни запаси.

Фондът изигра възлова роля и за развитието на трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), като в нейните рамки подкрепи изграждането и модернизирането на 7 800 км шосейни пътища и 3 600 км железопътни линии, както и на много водопроводи и тунели. В България той финансира строежа на най-дългия железопътен тунел в Югоизточна Европа – между Елин Пелин, Вакарел и Костенец.  Фондът също така подкрепи изграждането на втори коловоз между главното адриатическо пристанище на Словения Копер и Дивача. В Испания Кохезионният фонд подпомогна изграждането на съвременна национална мрежа от високоскоростни влакове. Благодарение на фонда, по железопътната линия между полските градове Варшава и Гдиня бе подобрен пътническият превоз по балтийско-адриатическия коридор. 

Израз на инвестициите на фонда в развитието на устойчив обществен градски транспорт е метрото във Варшава, Будапеща, Букурещ, София и Прага. В Братислава, с финансиране от Кохезионния фонд бе построена трамвайната линия Петрзалка с нейния известен мост.

Фондът подпомогна изграждането на летища за по-добро свързване на присъединилите се към ЕС в началото на века държави. Сред примерите са летищата на Талин, Варшава, Вроцлав и Жешов.

Фондът подкрепи редица инфраструктурни инвестиции. Сред тях са свързването на 6 млн. души с чиста питейна вода и осигуряването на пречистване на отпадъчните води за 10,5 млн. души. Той подпомогна и рециклирането на 4,2 млн. тона градски отпадъци.  

Фондът инвестира и впроекти за защита от горски пожари на 8,3 млн. души, както и за защита от наводнения на 11,4 млн. души. 

„Кохезионният финансов инструмент“, както първоначално се наричаше Кохезионният фонд, бе създаден на 1 април 1993 г. и влезе в сила през 1994 г. Първоначално от Кохезионния фонд се ползваха Гърция, Ирландия, Португалия и Испания (1994—1999 г.). От 2004 г. той обхвана Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия и Словения; от 2007 г. – България и Румъния, а от 2013 г. – Хърватия.

След разширяването от 2004 г. бюджетът на Кохезионния фонд значително се увеличи: за периода 1994—1999 г. той бе 18 млрд. евро, за 2000—2006 г. – 30,6 млрд. евро, за 2007—2013 г. – 68,5 млрд. евро, а за 2014—20 г. 61,4 млрд. евро.

За програмния период 2021—2027 г. над 37 % от средствата на фонда в размер на 48,03 млрд. евро са заделени за целите в областта на климата. Тук спадат 6,9 млрд. евро за чист градски транспорт, 3,3 млрд. евро за енергийна ефективност и 16,9 млрд. евро за инвестиции в железопътното и шосейното рамо на TEN-T.

Понастоящем от Кохезионния фонд се ползват 15 държави членки, чийто брутен национален доход (БНД) на глава от населението към момента на сключване на споразумението за многогодишната финансова рамка за периода 2021—2027 г. бе под 90 % от средния за ЕС. Това са България, Чехия, Естония, Гърция, Хърватия, Кипър, Латвия, Литва, Унгария, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия и Словения.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg