Новини

Евродепутатите искат да се справят с настоящата криза с разходите за живот с нов закон за модернизиране и укрепване на националните схеми за минимален доход в страните от ЕС.

В сряда Европейският парламент прие резолюция, в която се отбелязва, че директива на ЕС за адекватен минимален доход ще направи схемите за минимален доход по-достъпни и ефективни. Тя също така ще гарантира, че хората, които понастоящем отсъстват от пазара на труда, ще бъдат интегрирани в него.

 

Държавите от ЕС следва редовно да оценяват своите национални схеми и да ги актуализират, ако е необходимо, като гарантират подходящо равнище на подкрепа, което да отразява националния праг за лицата, изложени на риск от бедност (ИРБИ), за да се създаде мрежа за социална сигурност, гарантираща минимален стандарт на живот.

 

Членовете на ЕП също така искат да повишат осведомеността за тези схеми и да ги направят по-достъпни, по-специално за групите в неравностойно положение, като например бездомните хора. Те предлагат мерки за справяне с широко разпространени проблеми в държавите от ЕС, като например липсата на използване на тези схеми и цифровото разделение.

 

Текстът беше приет с 336 гласа „за”, 174 „против” и 121 „въздържал се“.

 

Контекст

 

На 28 септември 2022 г. Европейската комисия предложи препоръка на Съвета относно адекватен минимален доход, гарантиращ активно приобщаване. В него се посочва как държавите от ЕС могат да модернизират своите схеми за минимален доход, за да ги направят по-ефективни и да намалят броя на хората, изложени на риск от бедност и социално изключване в ЕС.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg