Новини

ЕП решително осъжда политически мотивираните присъди и настоятелно призовава страните от ЕС да предоставят хуманитарни визи за руски дисиденти, изложени на риск от политическо преследване.

След неотдавнашното осъждане на руско-британския журналист Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор за това, че е критикувал режима на Владимир Путин, членовете на ЕП категорично осъждат политически мотивираната присъда и настояват за незабавното му и безусловно освобождаване. Същото искане те отправят и за руския опозиционен активист и лауреат на наградата "Сахаров" за 2021 г. Алексей Навални, който продължава да бъде лишен от свобода в наказателна колония, както за освобождаването на всички други политически затворници в Русия.

Като отбелязват, че здравословното състояние на г-н Кара-Мурза и г-н Навални бързо се влошава вследствие на лошото отношение и липса на подходящи медицински грижи, членовете на ЕП осъждат все по-честите нарушения на правата на човека от страна на руския режим и осъждат продължаващите репресии срещу критиците на правителството, правозащитниците и независимите журналисти в страната. Във връзка с това Парламентът призовава Съвета на ООН по правата на човека да проведе незабавно разследване на случаите на нечовешко лишаване от свобода, изтезания и убийства на политически опоненти в Русия.

Освен това членовете на ЕП призовават държавите членки в Съвета на ЕС да приемат, въз основа на глобалния режим на ЕС за санкции за нарушения на правата на човека, строги санкции срещу руски съдии, прокурори и други лица, отговорни за произволни преследвания, задържания и изтезания в политически мотивирани съдебни процеси. Те също така призовават държавите членки да предоставят хуманитарни визи и друга подкрепа на руските дисиденти, изложени на риск от политическо преследване.

Резолюцията беше приета с 508 гласа "за", 14 гласа "против" и 31 гласа "въздържал се". Пълният текст на резолюцията ще бъде достъпен тук.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg