Новини

• Мерките се отнасят до селскостопанските продукти

• Срокът на действие на настоящите мерки изтича на 5 юни 2023 г.

• ЕС е най-важният търговски партньор на Украйна

ЕП даде зелена светлина за суспендиране на вносните мита на ЕС върху украинския износ на селскостопански продукти за още една година, за да се подкрепи икономиката на страната.

Във вторник евродепутатите одобриха с 537 гласа "за", 42 гласа "против" и 38 гласа "въздържал се" предложението за подновяване на суспендирането на вносните мита, антидъмпинговите мита и защитните мерки върху украинския износ за Европейския съюз за още една година на фона на агресивната война на Русия, която възпрепятства възможностите на Украйна да търгува с останалия свят.

Суспендирането на митата се прилага за плодове и зеленчуци, които са обект на системата на входните цени, както и за селскостопански продукти и преработени селскостопански продукти, които са обект на тарифни квоти. Промишлените продукти са обект на нулеви мита от 1 януари 2023 г. съгласно Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, така че те не са включени в новото предложение.

Цитат:

"Силно подкрепям подновяването на мерките за либерализация на търговията, които понастоящем помагат да се гарантира, че украинската търговия може да продължи да се развива в условията на бруталната война, причинена от Русия. Тези мерки са от ключово значение за укрепване на устойчивостта на Украйна, тъй като работим за ускоряване на постепенната интеграция на Украйна във вътрешния пазар на ЕС. Солидарността ни с Украйна е последователна, прозрачна и твърда, а статутът на Украйна като кандидат за членство в ЕС я засили още повече. Бъдещето на Украйна е в Европейския съюз", заяви докладчикът Сандра Калниете (ЕНП, Латвия).

Контекст

Отношенията между ЕС и Украйна се регулират от Споразумение за асоцииране. Включената в споразумението задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия осигурява на украинските предприятия преференциален достъп до пазара на ЕС от 2016 г. насам.

По данни на Комисията, ЕС е най-големият търговски партньор на Украйна, като през 2021 г. той е представлявал 39,5 % от нейната търговия. Украйна е 15-ият по големина търговски партньор на ЕС, на който се падат около 1,2 % от общата търговия на ЕС.

Следващи стъпки

След като бъде одобрена от Съвета на ЕС, мярката ще бъде публикувана в Официален вестник на ЕС и ще започне да се прилага в деня след публикуването ѝ.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg